Hoe herken je iemand die aan het liegen is?
Heb jij wel eens een leugentje om eigen bestwil gedaan? Of je liegen nu leuk vindt of niet, we doen het allemaal wel eens. Door goed op te letten kun je zelfs makkelijk herkennen of iemand aan het liegen is. Maar hoe kan dit? Wij gaan het je vertellen.
Liegen
Spreken mensen altijd de waarheid? Nee geen enkel mens spreekt altijd de waarheid. Vaak gaan de leugens om kleine dingen als ‘het gaat goed met me’ of ‘ik ben onderweg’, maar helaas zijn ze er ook met grote gevolgen zoals relaties die kapotgaan. Er zijn drie leugens waar iedereen zich schuldig aan maakt, namelijk het leugentje om bestwil, de waarheid verbloemen en je gevoelens voor een ander voorhouden. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Volgens ‘De Leugenacademie” zouden mensen liegen omdat ze er zelf beter van worden of omdat ze aardig gevonden willen worden. Over het algemeen hebben mensen lang niet altijd door dat ze liegen. Als je maar vaak genoeg zou liegen, dan zou je jezelf voor de gek houden. Telkens opnieuw liegen zou zorgen voor gewenning, waardoor je in staat bent tot steeds grotere en destructievere leugens.
Herkennen
We zouden door goed op te letten kunnen zien of iemand aan het liegen is. Om een leugen te herkennen kan je letten op het gedrag, de inhoud en het taalgebruik. Mensen gaan in de ogen wrijven, ogen blokkeren, ogen dichtdoen of juist in de handen wrijven. Ook is over het algemeen je reactievermogen trager als je liegt. Je moet namelijk de leugen en de waarheid onthouden. Verder zou je ook nog op de volgende dingen kunnen letten:
1. De neus aanraken
Misschien is het je wel eens opgevallen dat mensen vaker de neus aanraken als ze aan het liegen zijn. Door verhoogde stress verandert namelijk de doorbloeding van de neus. Daarnaast wordt onze neus ook een stukje warmer. Ze noemen dit ook wel het ‘Pinokkio effect’, want als we liegen, groeit onze neus.
2. Nek
Bij ongemakkelijke situaties gaan we al gauw aan onze nek zitten. Lekker krabben. Mensen die liegen gaan ook met een krabbende beweging aan de nek zitten. Bij liegen moet je veel onthouden en daardoor krijgen we een combi van ongemak, stress en nadenken.
3. Mond
Hand voor de mond dachten we te doen onder ander bij gapen en niezen, maar nee hoor. Iemand die liegt doet dit ook. De persoon filtert dan namelijk de informatie en beschermt eigenlijk zijn mond.
4. Ogen
Een laatste signaal waar je op kunt letten is met de vinger door het oog wrijven. Op deze manier komen er minder prikkels binnen. Liegende mensen vinden het vaak lastig om iemand aan te kijken.
Naast de non-verbale signalen zijn er ook nog verbale signalen. Bij mensen die een verhaal verzinnen klinkt de stem aan het einde van de zin vaak hoog. Wat ze vertellen klinkt vaak vragend en komt minder geloofwaardig over. Je gaat versnellend praten en vaak ben je nog aan het nadenken wat je wilt vertellen. Dit valt meteen op.