Interrailen voor beginners: tips voor je treinreis door Europa
Als je zoekt naar een duurzame manier om te reizen, dan is reizen met de trein een goede keus. Tegenwoordig bestaan aardig wat treinen, die je overdag en ook ’s nachts naar steden in Europa brengen. Al kun je ook gewoon een hele treinreis door Europa doen, dus door meerdere steden in Europa. Interrailen noemen ze dat. Het vergt een hoop planning skills, maar geeft wel fantastische herinneringen. Met deze tips voor het interrailen word je hopelijk meer geholpen!
Lees ook: De 5 mooiste routes voor een wereldreis
Voordelen van interrailen
Interrailen is een echte once in a lifetime ervaring, die bij veel mensen hoog op hun wensenlijstje staat. Het heeft ook wel voordelen. Zo is het niet alleen goed voor het milieu, maar ook erg geschikt voor een vakantie met het gezin. Kinderen tot en met 11 jaar (twee per gezin) reizen namelijk gratis met de trein tijdens het interrailen. Ook jongeren van 12 tot en met 27 jaar krijgen een fijne korting van 25 procent op de Interrail Pass. Het maakt interrailen een goede manier om de wereld te ontdekken op jonge leeftijd. Al is interrailen over het algemeen een mooie manier om verschillende landen te zien. Het is uiteindelijk toch goedkoper, doordat je in één maand tientallen landen ziet voor een ‘klein’ bedrag. In ieder geval lager dan wanneer je telkens individueel naar al deze landen vliegt. Tot slot heb je geen gedoe met je bagage. Wanneer je gaat vliegen, heb je natuurlijk te maken met regels voor het gewicht en de inhoud. Tijdens een treinreis heb je meer vrijheid bij het inpakken van je tas of koffertje.
Interrailen: hoeveel kost het?
Wanneer mensen zoeken naar tips voor het interrailen, gaan de meeste vragen – zoals vaak het geval is – over geld. Hoeveel kost het om een lange treinreis door Europa te maken? Zoals gezegd is het dus wel goedkoper, dan wanneer je met een budget airline naar meerdere Europese steden reist in één maand. Voor het gemak geven we hier alleen de ticketprijzen voor de tweede klas met een Global Pass. Daarmee kun je namelijk door meerdere landen in Europa reizen. Zo kun je als volwassene met een Interrail Pass een maand lang onafgebroken interrailen voor 704 euro. Dit betekent dat je, als je graag wil, elke dag van de maand met de trein mag reizen. Al is dit wel erg vermoeiend. Daarnaast maak je waarschijnlijk alsnog zo’n twintig Europese stedentrips in één maand, wanneer je wel rustdagen inplant. Het kan ook iets goedkoper voor 352 euro. Met deze pas bezoek je wel iets minder steden, omdat je maar zeven reisdagen hebt binnen één maand. Al is het kennelijk wel een prima keus, want het is de meest gekozen Interrail Pass onder reizigers.
Wil je meer budget friendly op vakantie? De goedkoopste optie voor het interrailen is de Interrail Pass, waarmee je vier reisdagen hebt binnen één maand. Dit kost je als volwassene zo’n 258 euro. Een reisdag meer kost je bijna vier tientjes meer, namelijk 296 euro. De Global Pass kun je bestellen via NS International.
Wat is een reisdag?
Op het moment dat je verder reist met de trein, gebruik je meestal één reisdag. Voor vertrek vul je dan je reisschema in, dat hoort bij het reisticket. Vergeet dit niet! Als je dit niet invult, riskeer je een boete en die kosten wil je er echt niet bij hebben. Handig om te weten trouwens over de reisdagen: gemiddeld heb je dus maar één reisdag nodig binnen Europa om van stad naar stad te gaan. Een reisdag is letterlijk een hele dag van middernacht (0:00 uur) tot middernacht (23:59 uur). Let daarbij altijd goed op tijdzones. Voor nachttreinen geldt overigens ook gewoon één reisdag, ondanks dat je wel de volgende dag aankomt.
Interrailen: reizen met Thalys of Eurostar
Grote kans dat je ook Londen en/of Parijs op je bucketlist hebt gezet tijdens het interrailen. Dat kan zeker, al moet je hier wel rekening houden met wat meer kosten. Voor reizen met de Thalys en Eurostar betaal je namelijk wel een toeslag van vaak een paar tientjes. Ook moet je altijd reserveren en zijn er maar een beperkt aantal plaatsen voor reizigers met een Interrail Pass. Overigens betaal je voor de nachttrein naar Wenen ook toeslag. De ‘normale’ ICE-treinen daarentegen zijn zonder toeslag. Al kun je wél voor iets meer geld een zitplek reserveren. Stoelen in treinen kun je vaak nog reserveren op het treinstation, al kun je dit bij populaire routes (bijvoorbeeld naar Parijs of Londen) beter wel drie maanden van tevoren doen.
Verblijfplekken reserveren
Natuurlijk moet je niet vergeten, dat er naast de treinkosten nog een hoop andere kosten bijkomen. Zo moet je ook meerdere verblijfplekken reserveren. Daarom kiezen mensen vaak voor goedkope hostels, wanneer ze gaan interrailen. Dat is zeker een van de betere tips voor het interrailen, tenzij je graag wat meer privacy hebt. Dan zit er niets anders op dan voor hotels te gaan of een AirBnB. Het is iets duurder, maar hoeft natuurlijk niet de hoofdprijs te zijn. Hoogstwaarschijnlijk zie je toch meer van de stad dan je verblijfplek.
Budget voor eten en drinken
Als je zoekt naar goede tips voor het interrailen, knoop deze tip dan zeker goed in je oren. Wat betreft het eten en drinken, is het namelijk wel erg slim om een budget per dag te hebben. Het hoeft niet duur te zijn. Doe van tevoren goede research naar betaalbare restaurantjes. Dankzij het budget kom je vervolgens thuis niet voor al te grote verrassingen te staan, doordat je hopelijk altijd rond (of onder) je budget bleef. Voor tijdens de reisdagen kun je natuurlijk ook vanuit huis alvast wat eten en snacks meenemen, die je onderweg makkelijk opeet.
Goed voorbereid op reis
Voorbereiding is zeker een van de belangrijkste tips voor het interrailen, of misschien de belangrijkste tip. Zo moet je dus een goede planning maken, waarbij je ook zeker de vrije dagen niet mag vergeten. We snappen dat je veel wil zien, maar het treinreizen is vermoeiend. Trust us. Zorg dus af en toe voor een relaxt dagje, waarop je bijvoorbeeld gewoon lekker gaat chillen in een park. Vergeet van tevoren ook niet wat apps te downloaden op je telefoon. Natuurlijk allereerst de Interrail App, waarin je alle treinreizen vindt met treintijden, tussenstops, whatsoever. Daarnaast is de app van Hostelworld en AirBnB ook handig voor de reserveringsgegevens en een app voor het weer. Download ook alvast metrokaarten van steden, waar je heen wil. Deze komen altijd van pas!
Wat neem je mee tijdens interrailen?
Nou, je bent bijna zover om te interrailen. Het avontuur staat om de hoek! Hoog tijd om je reisspullen in te pakken. Gaan we voor een backpack of toch de kleine koffer? Je denkt misschien dat dit irritant is, maar het valt reuze mee. Eigenlijk loop je alleen met je koffer van het treinstation naar je verblijfplek (en terug). Het voordeel aan een koffer is wel, dat je in één keer meer spullen mee kan nemen. Al zijn er een aantal spullen, die je sowieso bij je moet hebben tijdens het interrailen:
- EHBO-spullen, zoals (blaren)pleisters, verband
- Kopie van belangrijke documenten, zoals je paspoort en bankpassen, etc.
- Extra creditcard
- Extra slot voor je bagage
- Zaklamp
- Rijbewijs (als je die hebt)
- Speciaal ‘geldtasje’ voor onder je kleding
- Wereldstekker
- Wekker
- Taalgids
- Waterdichte jas of poncho
- Regenbescherming voor je rugtas
- Kaartspel (voor makkelijke entertainment)
- Flessenopener
- Goede wandelschoenen
- Vochtige doekjes
- Hersluitbare boterhamzakjes
Veel reisplezier!