De meest bizarre Netflix documentaires over sektes
Als je het wordt ‘sekte’ in de encyclopedie opzoekt, verschijnt de definitie: ‘een godsdienstige beweging die afwijkt van een grotere godsdienstige gemeenschap’. De vraag waarom mensen zich überhaupt aansluiten bij een sekte, blijft bestaan. In deze Netflix documentaires krijg je antwoord op die vraag. Ook komen er ontelbare vreemde onderwerpen aan bod. Kortom: de documentaires zijn een en al twisted. Dit zijn de meest bizarre documentaires over sektes. Klaar voor een breinbliksem?
1. Keep Sweet: Prey and Obey (2022)
In deze sekte draait het voornamelijk om polygamie onder de FLDS-gemeenschap. Des te meer vrouwen en kinderen een man heeft, des te hoger zijn positie in de hemel zal zijn. Lloyd Wall sloot zich aan de FLDS-kerk. Hij had twee vrouwen en wilde een derde vrouw. In ruil daarvoor gaf hij in 1995 zijn 19-jarige dochter Rebecca Musser weg aan de 85-jarige sekteleider Rulon Jeffs. Tegen de tijd dat Rulon stierf had hij 65 vrouwen. Sommige van die vrouwen spreken zich uit in deze docu. Zij vertellen over de kwellingen en trauma’s die ze in de sekte moesten doorstaan. Bovendien had Rulon 65 kinderen. Eén daarvan is Warren Jeffs. Hij bleek niet beter dan Rulon te zijn. Zo riep hij zichzelf uit als de nieuwe profeet en trouwde hij in totaal met 78 vrouwen. Volgens CNN heeft Warren Jeffs – net als zijn vader – 65 kinderen.
2. Wild Wild Country (2018)
Deze docu gaat over Bhagwan Shree Rajneesh: een Indiase goeroe en sekteleider. In de jaren 70 bleef hij volgelingen winnen. Hij noemden hen ‘neo-sannyasins’. Na conflicten met de regerende politieke partij en religieuze groeperingen verhuisde hij van India naar Oregon, een staat in de Verenigde Staten. Hij kocht een 100 vierkante kilometer groot landgoed op zijn naam. Hij noemde het landgoed ‘Rajneeshpuram’. Het was een ‘utopische’ samenleving. Bhagwan – wiens naam God betekent in Hindi – begon de Bhagwanbeweging. Deze beweging had in de jaren 70 en 80 zeker een kwart miljoen volgelingen! Het aantal Nederlandse sannyasins was rond de enkele duizenden. Bhagwan was een voorstander van open seksualiteit. Hij hield van wild dances. Wanneer Bhagwan ‘dans’ zei, dan moest je dansen. Ook had hij unieke ‘transformationele hulpmiddelen’ voor zijn volgelingen die op zoek waren naar verlichting. Maar Bhagwan had ook een donkere kant: hij verdedigde Hitler en stopte al het geld van zijn volgelingen in zijn eigen zak.
3. A Sinister Sect: Colonia Dignidad (2021)
Paul Schäfer werd uit Duitsland gezet na het lastigvallen van minderjarige jongens. In 1961 emigreerde hij naar Chili. In hetzelfde jaar werd de Berlijnse muur gebouwd. Om deze reden emigreerden groepen Duitsers naar Chili. Paul bracht deze groep Duitsers bijeen. Hij werd de sekteleider en richtte ‘Colonia Dignidad’ op. De Duitsers zorgden ervoor dat groepen Chilenen zich aansloten bij de sekte. De gemeenschap veranderde snel in een hel: de volgelingen moesten minderjarige jongens naar Paul brengen. Overlevenden van de sekte vertellen hoe er een ‘martelschool’ was in de aardappelkelder. Ze verlangden hevig naar wraak. Net als in de FLDS-gemeenschap houden de kinderen van Paul – tot op de dag van vandaag – de sekte nog steeds in leven. Nu onder de naam van ‘Villa Baviera’.