Wat is een paniekaanval (en wat doe je er tegen)?
Meer mensen dan je waarschijnlijk denkt, hebben last van paniekaanvallen. Paniekaanvallen komen in verschillende vormen, maar het ontstaat vaak doordat je lichaam zich voorbereid om (mogelij) gevaar. Wanneer je een paniekaanval hebt, kamp je met angstige gevoelens en stress. Wat is een paniekaanval nu precies en wat doe je er tegen?
Wat is een paniekaanval?
Wanneer je plotselinge, hevige angst of stress voelt en dit binnen een paar minuten een piek bereikt, spreek je van een paniekaanval. Er zijn een aantal symptomen waaraan je een paniekaanval herkent. Zo klopt je hart een stuk sneller, adem je sneller (hyperventileren), je trilt, zweet en krijgt een opgejaagd gevoel. Als de angstige gevoelens je de baas worden, heb je een paniekaanval.
Andere symptomen van paniekaanval
Niet iedereen ervaart dezelfde symptomen tijdens een paniekaanval. Ook zie je niet bij iedereen aan de buitenakant dat iemand een paniekaanval heeft. Naast de symptomen die we net al even noemden, zijn er nog een hoop andere die veel mensen ervaren tijdens een paniekaanval. Denk aan misselijkheid of maak-en buikklachten, een gevoel van duizeligheid of licht zijn in je hoofd en koude rillingen of juist opvliegers. Soms is een paniekaanval zelfs zo aanwezig dat mensen bang zijn om ‘gek te worden’ of om dood te gaan. Al met al, paniekaanvallen zijn geen pretje.
Oorzaken van een paniekaanval
Er is niet één oorzaak waardoor mensen last krijgen van een paniekaanval. Vaak is het een combinatie van hormonen in het lichaam, erfelijkheid en opvoeding. Wanneer je bijvoorbeeld bent opgegroeid in een angstige omgeving, is de kans groter dat je last krijgt van paniekaanvallen. Ook na ingrijpende gebeurtenissen of na periodes van veel stress krijgen mensen last van een paniekaanval. Daarnaast hebben vrouwen drie keer zo vaak last van paniekaanvallen dan mannen (whut?!). Dat komt door de vrouwelijke hormonen.
Paniekaanvallen kunnen ook plotseling ontstaan. Wanneer je heel erg schrikt in een bepaalde situatie (bijvoorbeeld wanneer je huis in brand staat), is het ook mogelijk om een paniekaanval te krijgen. Ook wanneer je iets héél spannend vindt, zoals een presentatie geven of confrontatie aangaan, kan je een paniekaanval krijgen.
Wat triggert een paniekaanval?
Er zijn een aantal dingen die de kans op een paniekaanval groter maken. Vooral stress en moeheid triggeren een paniekaanval. Het is dus belangrijk om voldoende slaap te nemen en veel te ontspannen. Sommigen hebben niet altijd door dat ze gestrest zijn. Daarom is het goed om een momentje op de dag in te plannen om te ontspannen. Denk aan een meditatie, een warm bad of een wandeling. Ook cafeïne lokt paniekaanvallen soms uit. Je verhoogt hiermee namelijk het stresshormoon in je lichaam.
Wat doe je bij een paniekaanval?
Je ademhaling goed onder controle hebben tijdens een paniekaanval is erg belangrijk. Adem goed in en uit, door bijvoorbeeld 3 seconden in en dan 6 seconden uit te ademen. Omdat je hartslag vaak tekeergaat tijdens een paniekaanval, zijn er een aantal dingen die je doet zodat je hier minder op let. Neem frisse lucht buiten, praat met mensen om je heen of drink een slok water. Het is vaak ook een geruststelling om te weten dat de paniek vanzelf weer over gaat. Probeer nadat je een paniekaanval hebt gehad te bedenken waar deze vandaan kwam. Wanneer je bijvoorbeeld veel spanningen in je leven ervaart, is het goed om hier hulp voor te zoeken.
Een paniekaanval is iets onprettigs en kan beangstigend zijn. Blijf toch spannende situaties opzoeken om hier mee om te leren gaan en zonder je niet af. Vraag hulp waar nodig en bezoek eventueel een huisarts. Zo voorkom je dat paniekaanvallen de baas over je zijn.