Bloempotkachels: geloof de hype niet, zeggen experts
Je hebt hem misschien al voorbij zien komen: de bloempotkachel. Met de hoge energieprijzen zijn we allemaal op zoek naar alternatieven om ons huis te verwarmen. En hoewel de bloempotkachel de ideale oplossing lijkt, ligt dit toch anders.
Wat is een bloempotkachel?
Laten we even beginnen bij uitleggen wat een bloempotkachel is. Dit is een geïmproviseerde kachel voor in huis, waarmee je de ruimte voordelig kunt verwarmen. Het idee is eigenlijk heel simpel. Je hebt een omgekeerde bloempot op een stok. Hieronder zit een plateau waar je waxinelichtjes op kunt plaatsen. Omdat de pot zo wordt verhit, zou deze dus dienen als kachel en kan je zo energie besparen. Klinkt allemaal te goed om waar te zijn en volgens experts is dat het ook.
Trap er niet in
Volgens de verkopers van de bloempotkacheltjes zou je behoorlijk wat geld op je energierekening kunnen besparen met deze simpele kachel. Door de bloempotten boven de waxinelichtjes te hangen zal de warmteproductie stijgen. Toch is algemeen energie-expert Kris de Decker erg kritisch en legt uit waarom. ‘’De eerste wet van de warmteleer stelt dat energie niet uit het niet kan ontstaan. Dat betekent dat vier theelichtjes met twee bloempotten erover precies evenveel warmte opleveren als vier theelichtjes zonder die accessoires.’’ Het zorgt dus niet voor extra warmte. Volgens Kris is het enige voordeel van de bloempotten dat je je handen zo kan opwarmen door direct contact. Ook dan is er nog weinig logica in te vinden, want met een kruik is dat natuurlijk veel praktischer.
Zoveel theelichtjes heb je nodig om je huis op te warmen
Om maar even een concreet voorbeeld te geven: je hebt al 85 waxinelichtjes nodig om een huis van zo’n 40 vierkante meter op te warmen. Dat je de temperatuur met deze bloempotkachel binnen omhoog gaat krijgen, is dus onmogelijk.
Bloempotkachels zijn gevaarlijk
Naast dat het dus niet doet wat het beloofd, is het ook nog eens gevaarlijk. Zo zal de pot al snel zwart blakeren en zullen er allerlei roetdeeltjes en fijnstof vrijkomen. Niet al te best voor de luchtkwaliteit in huis dus. Om dit te voorkomen zal je dus moeten ventileren, maar om de warmte te compenseren heb je al snel 10 keer zoveel theelichtjes nodig. Dan kom je dus uit op 850 theelichtjes uit. Het laatste beloofde voordeel is met deze berekening dus ook van tafel geveegd, want op deze manier wordt gewoon de verwarming aanzetten een stuk voordeliger. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het brandgevaar. Mocht je dus zo’n kachel voorbij zien komen met een mooi verkooppraatje, trap er niet in.