De snelste manier om je hond te controleren op teken

Vrije tijd door Sanne Michelle

Maak jij graag lange wandelingen door het bos met je hond? Dan is het belangrijk om je hond achteraf even te checken op teken. Door dit zo snel mogelijk te doen voorkom je dat je trouwe viervoeter ernstige gezondheidsschade oploopt. Met deze tips pak je het zo efficiënt mogelijk aan.

Lees ook: Honden zijn net mensen: regelmatig wandelen is goed tegen dementie

Teken

Een teek is een parasiet met 8 pootjes en lijkt op een spin. Het beestje leeft in bomen, struiken en gras en hij grijpt zijn kans wanneer er een mens of dier langsloopt. Hij laat zich los van de boom of struik en landen op jouw huid of dat van je hond. Hij klemt zich vast in de huid en begint met het opzuigen van bloed. Bij een tekenbeet ontstaat er een kans om ernstig ziek te worden. Je hebt vast wel eens gehoord van de ziekte van Lyme. Hierbij heb je de bacterie Borrelia burgdorferi opgelopen door een besmette teek. De teken raken besmet door het bloedzuigen bij knaagdieren of vogels die deze besmettelijke bacterie bij zich dragen. 1 van de 5 teken draagt de bacterie bij zich. Het is van belang om je huisdier (en jezelf) regelmatig te controleren en daarbij is het belangrijk om te weten hoe je dit het beste en snelste kunt doen. Wij leggen het uit in 4 stappen.

Stap 1

Bij het controleren van je hond op teken kun je beginnen met het controleren van symptomen zoals jeuk. Onderzoek de plekken waar de hond krabt dan als eerste. Het kan ook zo zijn dat je hondje iets van zich af probeert te schudden of dat hij of zij zachtjes huilt wanneer je hem of haar aait. Een vastgeklemde teek kan een vervelende pijn veroorzaken. Voel zachtjes met je vingers door de vacht en scheid de vacht een beetje om alles goed te kunnen zien. Mocht je een klein bobbeltje voelen, dan kan het een teek zijn. 

Stap 2

Na het controleren van de opvallende plekken ga je door naar de rest van het lichaam. Begin bij je hond met het kopje en kijk goed op en achter de oortjes. Ga vanaf de nek langzaam naar achteren. Vanaf de rug ga je over naar de flanken van je hond en langzaam naar beneden tot aan de buik. Let op! Zorg dat je goed controleert op bultjes en dat je kunt uitsluiten dat het geen tekenbeet is. Een extra keer checken is beter dan niet goed gekeken.

Stap 3

Naast de grote oppervlakken en delen van de huid is het zeer belangrijk om de pootjes en voetkussentjes niet te vergeten. Ook plekken zoals de oksels en liezen kunnen plekken zijn waar teken zich vastbijten in de huid.

Stap 4

Als laatste, maar niet geheel onbelangrijk, controleer je de staart en staartaanzet van je hond goed. Ondanks dat je het niet zo snel zou verwachten, kan ook hier een teek zitten.

In de onderstaande afbeelding van Huisdieren Arts zie je alle plekken die belangrijk zijn om te checken. Zij geven op de website ook goede tips voor het herkennen en verwijderen van teken. 

Bron: Huisdieren Arts

Pas op

Tijdens het controleren van de vacht van je hond kijk en voel je voor bultjes en beestjes. Pas hierbij op dat je dit niet te hard doet want er bestaat een kans dat je de teek kapot krabt en de kop van de teek losraakt van het lichaampje. Er blijft dan een deel van de teek zitten en dit maakt het alleen nog maar moeilijker om het te verwijderen. Mocht je hond een wat langere vacht hebben dan kun je er voor kiezen om met een kammetje te werken, maar zet deze dus niet te dicht op de huid om te voorkomen dat je de teek (deels) losrukt. 

Lees ook: Dankzij deze 6 tips krijg je je hond met gemak in bad!