Alles over de nieuwste datingtrend hesidating (en hoe je het herkent)
Veel mensen raken alweer helemaal gewend aan daten en uitgaan. De kroegen staan vol met flirtende mensen en overal zie je mensen hand in hand of gearmd lopen. Alleen zitten daar ook ‘hesidaters’ tussen. Wacht, wat? Ja, hesidating is de nieuwste datingtrend en het is er eentje waar je voor moet oppassen.
Lees ook: Daten in de lente: dit zijn 20 dingen die jij en je date kunnen doen
Wat is hesidating?
Bij het horen van het woord ‘hesidating’ denk je waarschijnlijk aan hesitating, wat in het Nederlands ‘aarzelend’ betekent. Dat is ook wat je doet als ‘hesidater’. Bij hesidating voel je je eigenlijk helemaal niet zeker over de dates. Ben je nou op een serieuze date of gewoon zomaar, omdat je geen tijd wilt verspillen? Het is dus geen fijne datingtrend om aan mee te doen. Je loopt zo namelijk wel sneller een blauwtje. En misschien de hele tijd, daar schiet je dan ook niets mee op.
Overblijfsel van de coronapandemie
De datingtrend hesidating is ontstaan door de coronapandemie. Toen leefden we in nogal onzekere tijden, maar ook in een minder sociale samenleving. Zo’n beetje alles was online en mensen konden minder makkelijk op real life dates. Mensen die al wat angstig waren bij het aangaan van relaties, bouwden zo sneller bindingsangst op. Ze aarzelen sneller of ze wel of niet een relatie moeten nemen.
Zo herken je hesidating
Soms is het overduidelijk of iemand een ‘hesidater’ is, maar dat is niet altijd. Gelukkig zijn er wel dingen, die je kunt herkennen tijdens een afspraakje met een ‘hesidater’. Houd je ogen goed open!
1. Ze stellen zich niet kwetsbaar op
Wanneer iemand aan hesidating doet, merk je dat diegene zich minder makkelijk kwetsbaar opstelt. De ene persoon is dan heel open en lief, terwijl de ander zich dus terugtrekt bij meer gevoelige vragen. Dat is een duidelijke sign, dat iemand er nog niet klaar voor is. Bij een serieuze relatie wil je toch ook op emotioneel vlak een connectie krijgen?
2. Ze zijn minder geïnteresseerd
Het spijt ons, maar een ‘hesidater’ is vaak ook minder geïnteresseerd. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan de manier van appen. Misschien reageert iemand de hele tijd langzaam of kortaf. Oké, het kan ook dat iemand druk is, maar come on. Als je elkaar echt leuk vindt, ben je niet de hele week ‘te druk’ voor elkaar.
3. Iemand heeft te veel vragen en verwachtingen
Misschien date je momenteel met iemand (of ben je het zelf), die de hele tijd redenen zoekt waarom het niet matcht. Eh, oeps, het lijkt erop dat je dan aan het hesidaten bent. De ‘hesidater’ heeft te veel verwachtingen en gedraagt zich iets te kieskeurig. Onbewust vermijdt diegene gewoon een relatie, omdat hij/zij last heeft van bindingsangst.
4. Iemand reageert op verschillende manieren
Het kan best dat je tijdens dates een hele fijne, leuke tijd hebt met iemand. Alleen vervolgens reageert diegene later op WhatsApp kortaf, droog en minder geïnteresseerd. Ah! Grote kans dat diegene aan het hesidaten is.
5. Ze negeren diepe vragen
Heb je veel dates, maar ga je wel minder vaak de diepte in? Of misschien heb je nooit echt heel diepe gesprekken met je date. Nou, dan is het mogelijk een ‘hesidater’. Zo iemand negeert namelijk diepe vragen met een zwaardere, meer emotionele ondertoon. Zoals al eerder gezegd stellen ze zich niet kwetsbaar op. Iets wat bij een serieuze relatie natuurlijk wel van belang is.
6. Ze zeggen een date op het laatste moment af
Tot slot een zeer obvious teken van hesidating: je date zegt op het laatste moment af. Het is heel sneu, maar ergens kan je date er niets aan doen. De ‘hesidater’ weet misschien niet eens dat ‘ie aan het hesidaten is.
Ontdek je dat jij of jouw date inderdaad een ‘hesidater’ is? Probeer hier dan wel eerlijk over te zijn en tóch dat diepgaande gesprek aan te gaan. Je wilt jezelf (of de ander) natuurlijk niet uitputten door iemand te daten, waarmee het toch niets wordt. Of misschien heeft iemand echt even tijd nodig voor zichzelf. Gun jou of je date dan ruimte en tijd, hoe moeilijk het soms ook is.
Lees ook: Weer single na een lange relatie: Zo ga je ermee om