Van feit naar fabel: 11 weetjes over sperma die niet kloppen
Sperma smaakt beter door ananas... of toch niet? Het is een de grootste misvattingen op het gebied van seks. Naast deze mythe zijn er nog veel meer weetjes over sperma, die je met een flinke klont zout moet nemen.
Lees ook: 8 dingen die hij zou moeten doen én laten om zijn vruchtbaarheid een boost te geven
1. Sperma zwemt op Olympisch niveau
Ja, sommige mensen beweren dat sperma een soort zwemcompetitie houden op Olympisch niveau. Wie het eerst bij het eitje is wint! Nou, nee. Allereerst zwemt sperma niet eens direct naar het eitje. De weg kent veel meer hobbels dan je misschien denkt. Daarnaast beweegt sperma niet altijd op dezelfde manier. Soms beweegt het inderdaad in een rechte lijn of in grote rondjes, maar er bestaat ook lui sperma dat helemaal niet beweegt. De reis naar het eitje is meer een militaire hindernisbaan dan een Olympische race. Het ei zendt signalen af naar de spermacellen en de slimste (niet de snelste, dus!) die vindt zijn weg naar het ei.
2. Dikker sperma is meer vruchtbaar
Nee. Als je sperma dikker is, own je niet ineens een of ander wondermiddel. Het betekent meestal gewoon dat je veel sperma hebt of een grote hoeveelheid imperfecte spermacellen. Voor de voortplanting heb je nog steeds hulp nodig van het vrouwelijke geslacht.
3. Sperma heeft een korte levensduur na het orgasme
Je denkt misschien van wel, maar ook dit is niet altijd waar. Het ligt eraan waar het sperma terechtkomt. Als het in de vagina belandt, kan het zelfs tot vijf dagen leven. Binnen wordt het sperma namelijk beschermt door het baarmoederhalsslijm en de baarmoederhalskristallen. Als sperma ergens ligt waar het opdroogt, dan is de levensduur zero. Al na een paar minuten – en heel uitzonderlijk na 30 minuten – gaat het sperma dood. In een bad of hot tub zelfs nóg sneller dan op de droge plek.
4. Sperma gaat direct door naar het eitje
Je weet inmiddels dat het geen Olympische zwemmers zijn. Sperma zwemt dus ook niet in één rechte lijn zonder obstakels. De eerste stop is de vagina, waarna ze via een smal kanaal (de cervix) naar de baarmoeder zwemmen. Vervolgens zwemmen ze hopelijk door naar de eileiders, twee buisjes, die weer zijn verbonden met de eierstokken. Hier vinden ze eindelijk het eitje om te bevruchten.
5. Sperma blijft levenslang goed en vruchtbaar
Dit is één van de oudste en meest hardnekkige mythes, dat dus ook een fabeltje is. Je kunt levenslang sperma produceren, maar er zit zeker wel een houdbaarheidsdatum op. De kwaliteit en beweeglijkheid van het sperma neemt namelijk wel af met de jaren. Daarnaast is de kans op genetische afwijkingen bij kinderen groter, wanneer het sperma van oudere mannen komt.
6. Strakke onderbroeken zorgen voor minder zaadcellen
Nee, er hoeft niet direct te worden geshopt voor boxershorts. Het komt inderdaad uit een onderzoek, maar het scheelt echt niet veel. Een onderzoek uit 2018 laat zien, dat mannen met boxers 17 procent meer sperma produceerden dan mannen met slips. Al waarschuwden de onderzoekers wel dat ze hierbij geen rekening hielden met andere factoren, die de spermaproductie beïnvloeden, zoals het type ondergoed of de stof van het ondergoed.
7. Sperma is altijd geschikt en gezond
Nee, sperma is echt niet altijd goed, maar dat hoeft ook niet. Maak je geen zorgen over je vruchtbaarheid, als het niet direct lukt. Als alleen zo’n 40 procent van je sperma zwemt, ben je sowieso vruchtbaar. Alleen is het nooit zeker dat al deze zaadcellen meteen het eitje bereiken. Soms dan past het sperma gewoon niet goed door het smalle cervix kanaal en/of de eileiders. Het kan zelfs voorkomen dat sperma het nét niet haalt en blijft ronddrijven in het vrouwelijke lichaam.
8. Voorvocht maakt je niet zwanger
Huh? Kan je écht zwanger worden van voorvocht? Het antwoord is: ja. Oké, biologisch gezien zou het voorvocht geen sperma moeten bevatten. Toch is het mogelijk, dat dit wel gebeurt. Wanneer sperma blijft liggen in de urinebuis, kan het worden vermengd met voorvocht. Dus ook als je de pull out methode gebruikt, is er een ieniemienie kans dat sperma een zwangerschap veroorzaakt.
9. Hoe meer sperma, hoe makkelijker zwanger
Nou nee, hier geldt juist het tegenovergestelde. Hoe meer sperma er rondzwemt in de vagina, hoe lastiger het bevruchten wordt. Dan is de kans namelijk groter dat meerdere sperma één eitje willen bevruchten. Dat verhoogt de kans op afwijkingen bij kinderen of bijvoorbeeld kans op het syndroom van Down.
10. Sperma zijn een proteïne powerhouse
Misschien hoor je hier geregeld grapjes over, maar geloof er niets van, please. Er zitten zeker ingrediënten als vitamine C, zink, proteïne, cholesterol en natrium. Toch is dit nooit genoeg om aan je dagelijkse voedingswaarden te voldoen. Een orgasme is leuk, fijn en gezond, maar ook weer niet zó gezond.
11. Ananas geeft je sperma een geweldige smaak
Eh, nee. Net als bij veel lichaamsvloeistoffen wordt de geur en smaak van sperma beïnvloed door algemene genetica, dieet en je lifestyle. Bij iedereen heeft het een andere smaak. Sperma is net zo uniek als je adem. Of je de smaak van sperma kan veranderen met voeding of iets dergelijks is nooit wetenschappelijk bewezen.
Lees ook: Science says: Sperma doorslikken helpt tegen miskraam