Zo vaak zou je je jas moeten wassen
Een gedragen T-shirt of veelvuldig gedragen sweater gooi je zo zonder nadenken in de wasmand. Alleen bij sommige kledingstukken denk je toch even extra goed na. Hoelang kun je eigenlijk een jas dragen, voordat het écht toe is aan een trip naar de wasmachine? Nou, waarschijnlijk korter dan je denkt.
Lees ook: 13 x de allerfijnste en fashionable winterjassen onder 100 euro
Hoe vaak jas wassen?
Grote kans dat jij (net als wij) je jas veel minder vaak wast dan eigenlijk de bedoeling is. Als je je jas echt fris en schoon wilt houden, moet je deze namelijk één keer per – wait for it – twee maanden wassen. Wát? Voor je warme winterjas is dat dus bijna twee keer per winter. Je kunt nu ervoor kiezen om je jas naar de stomerij te brengen. Of je gaat lekker zelf je jas wassen! Het is goedkoper en echt niet zo moeilijk.
Hoe kan ik mijn jas wassen?
Je weet inmiddels hoe vaak je je jas moet wassen, maar hoe werkt het? Je wilt natuurlijk je mooie jas niet verpesten. Ook wil je toch zeker weten, dat je jas écht schoon wordt. No worries, speciaal voor alle onwetenden is er een mooi stappenplan; geschikt voor alle soorten jassen. Je hebt trouwens wel genoeg tijd nodig (en eventueel een reserve jas).
1. Verwijder opvallende vlekken
Aangezien je een jas altijd buiten draagt, is de kans groot dat je hier en daar vlekjes hebt. Begin daarom eerst met het verwijderen van de opvallende vlekken. Lauw water is de beste vlekverwijderaar voor het wassen van jassen. Dat is veiliger dan heet water, maar ook beter dan een of ander chemisch middel. Al kan dit eventueel wel. Wees er alleen voorzichtig mee! Gebruik in dat geval maar een klein beetje van de chemische vlekverwijderaar. Bij lauw water is het belangrijk, dat dit goed intrekt. Dep het vervolgens een beetje.
2. Was je jas binnenstebuiten
Het is altijd goed om je kleding binnenstebuiten te wassen. Dit geldt dus ook bij het wassen van je jas. Door je jas binnenstebuiten te wassen, voorkom je schade aan de stof én aan de wasmachine. Zorg verder ervoor dat alle ritsen en knopen dicht zijn. En vergeet daarnaast zeker niet alle mogelijke zakken. Check ook even of je niet per ongeluk nog een zakdoekje of kassabonnetje in je jaszak hebt.
3. Gebruik een wasnetje
Nu gaan we bijna de jas wassen! Er is alleen nog één belangrijke stap, voordat je je jas in de wasmachine gooit. Namelijk: het wasnetje. Om je jas nog extra te beschermen is het slim deze in een wasnet te stoppen. Nee, niet zo’n klein wasnetje voor lingerie natuurlijk, maar een grote waszak! Dankzij het wasnet komt er geen vuil in je wasmachine. Daarnaast zorgt het ervoor, dat je jas van alle kanten schoon wordt. Je krijgt dus gegarandeerd een frisse jas!
4. Jas in de was
Tijd om de jas te wassen. Let wel even op dat alle nepbont is verwijderd van je jas. Dit mag namelijk niet in de wasmachine! Lees vervolgens goed de wasinstructies door. Op hoeveel graden moet je de jas wassen en hoelang moet de jas in de wasmachine? Het is echt belangrijk dat je je aan de instructies houdt. Zijn deze niet aanwezig? Zoek ze dan online of neem contact op met het merk van je jas (of een andere jassenspecialist).
Wassen met tennisballen
Eh, wat? Ja, dit wordt echt aangeraden en vooral bij donzen jassen. Dan is het heel goed om een tennisbal te laten meedraaien in de wasmachine. Dankzij de tennisbal wordt het binnenmateriaal van je jas weer mooi verdeeld over de binnenvoering. Gebruik ongeveer vijf tennisballen tijdens de wasbeurt van je jas.
5. Neem de tijd voor het drogen
Piep, piep. De wasmachine is klaar! Laat nu je jas goed drogen en doe dit hangend. Het beste is eigenlijk om je jas buiten te hangen. Je kunt ook een droger gebruiken. Zorg in dat geval dat je weer de tennisballen laat meedraaien. Het drogen van je jas kost overigens wel tijd. Het kan een hele dag duren, voordat de jas volledig is opgedroogd. Een extra jas is daarom heel handig voor in de tussentijd.
Lees ook: Hoe vaak moet je je spijkerbroek eigenlijk wassen?