Waarom je altijd meer geld uitgeeft dan je eigenlijk zou willen
Black Friday hebben we voor dit jaar gelukkig weer achter de rug. Waarschijnlijk heb je al hartstikke goed gebruik gemaakt van alle mega kortingen en heb je al veel plezier gehad van je nieuwe goodies. Ook is er een grote kans dat je misschien iets meer geld hebt uitgegeven dan eigenlijk de bedoeling was. Een never ending story waarin je spendeert en daarna direct spijt krijgt. Maar waarom geven we nu altijd meer uit dan we eigenlijk willen?
Lees ook: Quiz: Hoe shopverslaafd ben jij (en hoe kom je er vanaf)?
Waarom je meer geld uitgeeft dan je eigenlijk wil
Geld uitgeven is een makkie. Je ziet een cool paar sneakers en hup, er wordt weer een (hoog) bedrag van je bankrekening afgeschreven. Als je het hebt en geld uitgeven is voor jou geen probleem, waarom zou je het dan niet doen? Toch heeft niet iedereen deze luxe, maar geeft een groot deel van de mensheid alsnog meer geld uit dan eigenlijk slim is. Gelukkig is er nog hoop voor je, want deze ongewenste uitgaves hebben een reden die ook nog eens verholpen kan worden.
Automatisme
Op een dagelijkse basis maken we honderden keuzes. 'Druk ik op snooze of niet?', 'kies ik voor de zwarte of blauwe broek?', 'wil ik koffie met of zonder melk?'. Je maakt altijd keuzes en veel van die keuzes doe je niet met een clear mind. Vaak gaan kleine dingen gewoon vanzelf en veel beslissingen worden gemaakt door automatisme. Zo'n 90 procent van de tijd maken we keuzes zonder er echt over na te denken. Wat daar ook onder valt? Yup, dat is geld uitgeven.
Aansporen tot kopen
Gelukkig ligt het niet alleen aan jou en je automatische piloot. Want wat dacht je van al die sale-posters? En nieuwsbrieven met elke dag nieuwe aanbiedingen? Logisch, want winkels moeten wat te verkopen hebben, maar het is minder handig voor jou en je portemonnee. Vaak wanneer je in een (online) winkel staat en je hebt dingen in je winkelmandje, dan wil je het graag kopen - anders zou je het namelijk niet in dat mandje knallen. Je hoopt op korte termijn gelukkig te worden van je uitgave, omdat je hetgeen wat je hebt gezien het liefst hetzelfde uur nog in huis zou willen hebben. Iets nieuws kopen kun je eigenlijk wel vergelijken met een shotje dopamine nemen (of in ieder geval, dat is het stofje wat dan vrijkomt). Je wordt er gewoon even heel gelukkig van, terwijl het op lange termijn niet altijd nodig is.
Mind game
Deze twee factoren (automatisme en gelukkig worden) zorgen er samen voor dat je dus way too much money spendeert. En dat komt niet altijd ten goede. Nu we de reden van jouw drastische uitgaves weten, kunnen we er ook iets aan doen. Geld uitgeven is een mind game, waar ook jij de controle over kunt krijgen. Het is belangrijk dat je je triggers kent en dat je goed weet in welke mood jij geld uitgeeft. Ben je bijvoorbeeld een stress-buyer, dan is het goed om andere stressverminderaars te zoeken. Of misschien trap je heel makkelijk in de mooiste aanbiedingen, dan is het slim om je bijvoorbeeld af te melden voor nieuwsbrieven of bepaalde influencers die met kortingscodes strooien te ontvolgen. Bedenk je waarom je precies een uitgave wil of gaat doen én of je het wel echt nodig hebt.
Sparen
Uiteindelijk willen we minder geld uitgeven omdat we eigenlijk moeten sparen of omdat je gewoon aan het eind van de maand een stukje geld wil overhouden (en niet andersom). Vind je sparen moeilijk? Stort dan bijvoorbeeld direct geld wanneer je je salaris binnenkrijgt - en laat het ook op die spaarrekening staan. Of vraag iemand of 'ie jou accountable wil houden en jou bijvoorbeeld elke maand vraagt of je al iets hebt gespaard. Er zijn superveel opties en we weten het, het is niet altijd even makkelijk, maar we zijn er zeker van dat je het kunt.