Quiz: Hoe shopverslaafd ben jij (en hoe kom je er vanaf)?
Kom jij elke week thuis met een tas vol nieuwe kleding? Of komt de bezorger dagelijks langs met pakketjes van Zara, H&M en Zalando? Grote kans dat jij shopverslaafd bent. Een dagje shoppen is echt geen ramp, maar dat wordt het wel als je telkens een maand salaris tekort komt. In dat geval wordt het hoog tijd om iets te minderen.
Lees ook: Huh? Mannen shoppen vaker online dan vrouwen
Hoe shopverslaafd ben jij?
Misschien weet je het wel zeker, maar het kan ook dat je onbewust shopverslaafd bent. Voelt shoppen voor jou als een spannend, opwindend moment? En worden je aankopen steeds duurder? O jee… doe maar snel onderstaande test. Dan weet je zeker of jouw shopgedrag wel of niet gezond is.
Shopverslaafd: zo kom je er vanaf
Kreeg je uit de test een positief resultaat en blijk je toch echt shopverslaafd? Geen zorgen, je kunt er iets tegen doen! Zolang je nog geen gigantisch schuldbedrag hebt, ben je op tijd. Met deze vier tips leer je beter omgaan met je shopverslaving.
1. Denk goed na over aankoop
Sta je op het punt om iets nieuws te kopen? Bedenk je dan eens goed of je het echt nodig hebt. Wat is de reden voor je aankoop? Misschien koop je dat ene shirtje, omdat je gewoon iets wil hebben. Niet doen! Je hebt zo sneller kans op een miskoop. Vooral tijdens het online shoppen koop je sneller iets nieuws. Zelfs als je even geen geld hebt, kun je het tegenwoordig vaak nog steeds bestellen. Je hebt nu namelijk ook de optie 'achteraf betalen', maar dit brengt natuurlijk wel risico's met zich mee. Al moet je ook oppassen tijdens vintage shoppen. Je denkt dan: "O, wat is alles lekker goedkoop!" en vervolgens heb je een lange bon met een totaalbedrag van 100 euro. Oeps.
2. Houd je uitgaven bij
Wanneer je een gat in je hand hebt, is het slim om je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Zorg dat je beter weet, waar je geld naartoe gaat. Je inkomen is er niet alleen voor kleding en concertkaartjes. Als volwassene moet je ook rekening houden met vaste lasten zoals een telefoonrekening, zorgverzekering en de huur natuurlijk. Daarnaast wil je natuurlijk het liefst elke dag een goede maaltijd en niet alleen maar fastfood. Als je je inkomsten en uitgaven bijhoudt, dan weet je precies hoeveel je maandelijks overhoudt voor de leuke dingen. Probeer je hier dan ook aan te houden. Anders kom je natuurlijk nooit van die shopverslaving af! Af en toe eroverheen gaan mag best. Je bent nu in ieder geval meer bewust van je geld.
3. Vraag mensen om hulp
Je hoeft dit niet in je eentje te doen. Het kan ook slim zijn om bijvoorbeeld samen met een familielid of goede vriend te shoppen. Misschien weten zij al van jouw shopverslaving af. Is dat niet het geval? Vraag dan of ze jou willen tegenhouden, als jij weer op het punt staat om veel te dure schoenen te kopen. Mocht je al heel ver zijn in je shopverslaving, kun je ook iemand anders je bankpas laten bewaren. Natuurlijk wel een persoon die je voor de volle honderd procent vertrouwt. Dan kun je in ieder geval zeker niet bij je geld.
4. Weg met de nieuwsbrieven!
Je hoeft niet meteen alle nieuwsbrieven af te melden, maar het kan altijd minder. Zoek uit welke (web)winkel je favoriet is en houdt alleen de nieuwsbrief van die ene winkel. Meld je voor de rest gewoon af. Een nieuwsbrief of fysieke folders zorgen alleen maar voor meer verleiding. Dit zijn misschien wel de grootste vijanden van iemand met een shopverslaving. Weg ermee!
Lees ook: Rosanne was koopverslaafd: 'Ik verstopte al mijn aankopen'