Poept je kat ineens buiten de kattenbak? Dit is er aan de hand
Je hoort vast wel vaker dat katten buiten hun bak plassen, maar over buiten de bak poepen vind je maar weinig. Gek, want het gebeurt namelijk vaker dan je zou denken. Daarnaast is er natuurlijk niets vervelender dan je kat die op je witte vloerkleed besluit zijn behoeftes te doen. Maar hoe kan het dat je kat ineens buiten de bak poept? En nog belangrijker, hoe verhelp je dit?
Lees ook: Deze kattenrassen houden het meest van knuffelen
Je kat poept ineens buiten de kattenbak
Wanneer je kat altijd netjes op de bak zijn grote boodschap deed en nu ineens de voorkeur heeft voor een andere plek in huis dan is het hoogstwaarschijnlijk iets veranderd. Ze doen dit namelijk niet zomaar en om het op te lossen moet je dus eerst achter de oorzaak zien te komen. Er zijn namelijk verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je kat niet meer de bak op wil.
Een vieze kattenbak
Katten zijn ontzettend schone dieren. Daarom zitten ze niet te wachten op een vieze bak. En zeg nou zelf, jij houdt er toch ook niet van om op een vies toilet te zitten? Zorg er daarom voor dat je de bak minstens één keer per dag verschoont. Dat betekent dus alles eruit scheppen en eventueel wat extra grind toevoegen. Daarnaast sop je de bak iedere week volledig uit.
Een fijne plek voor de kattenbak
We weten allemaal dat een nummer twee wat meer tijd kost dan een korte stop om te plassen. Bij katten is dit niet anders en daarom vinden ze het fijn dat de bak op een rustige plek staat. Dat betekent dus niet in de looproute of een ruimte waar altijd veel mensen zijn. Het is belangrijk dat je kat zich even kan terugtrekken op zijn behoeftes te doen. Ook vinden ze het niet fijn als de bak dichtbij hun voer staat. Houdt hier dus minimaal een paar meter tussen.
Te weinig kattenbakken
Heb jij thuis maar één kattenbak? Ook dat kan een oorzaak zijn. Ze plassen en poepen namelijk van nature op verschillende plekken. Vooral als je katten buitenkomen zijn ze dit gewend. Zorg dus voor meerdere bakken, verspreid over het huis. In principe heb je voor één kat twee bakken nodig en voor twee katten drie bakken. Zo hebben ze genoeg keuze.
Onaantrekkelijke kattenbak
Katten kunnen behoorlijk kieskeurig zijn. Zo kan de bak bijvoorbeeld te klein voor ze zijn. Ze moeten genoeg ruimte hebben om zich om te kunnen draaien. Zorg dus voor een bak die anderhalf keer de lengte is van je kat. Ook vinden katten deurtjes vaak niet fijn of zelfs de deksel onprettig. Kijk dus of dit verandering brengt. Als laatste kan ook de kattenbakvulling onprettig worden ervaren. Kies voor een geurloze vulling met een zachte zandachtige structuur.
Pijn of nare ervaring
Het kan ook zijn dat je kat last heeft van darmproblemen. Wanneer ze pijn hebben dan kiezen ze liever voor een zachtere ondergrond. Check dus even bij de dierenarts of je kat geen last heeft van verstoppingen of iets in die richting. Ook kan het zijn dat je kat eerder last had van zijn darmpjes of pijn rond de anus en poepen op de bak nu associeert met pijn. In dat geval moet je je kat goed in de gaten houden en direct op de bak zetten als je ziet dat hij ergens anders zijn grote boodschap wilt doen. Zo leert hij weer dat de kattenbak geen nare plek is.