Reshuffle je mind: nooit meer piekeren in bed
Na een lange dag kun je niet wachten om lekker je bed in te kruipen en te slapen. Heel vervelend als je vervolgens nog uren wakker ligt. Had je wel zo moeten reageren? Heb je wel dit en dat gedaan? Wat als je iets bent vergeten? Piekeren is funest voor je slaap, maar met deze truc is dat verleden tijd.
Lees ook: Overprikkeld door het oude normaal: zo ga je ermee om
Cognitive reshuffling
Je gedachtenstroom uitzetten en nergens meer aan denken, dat klinkt toch heerlijk? ‘Cognitive reshuffling’ wordt het ook wel genoemd. Luc Beaudoin, een wetenschapper uit Canada, kwam met deze techniek naar voren en het schijnt heel goed te werken. Het komt er eigenlijk op neer dat je bewust aan simpele en eenvoudige woorden denkt, waar je geen gevoel bij krijgt. Zo heb je toch een strohalm om je aan vast te klampen in die wirwar aan gedachten, maar voorkom je dat je gedachten allerlei kanten opgaan.
Zo werkt het
Heb je al zeshonderd schaapjes geteld en ben je nog steeds wakker? Neem dan een woord in gedachten waar je geen connectie mee kunt hebben. Het woord moet minimaal vijf letters hebben en moet dus neutraal zijn. Hoe langer het woord, hoe minder je kunt piekeren. Fruitschaal, tafel, bloempot, radio, terras: het kan van alles zijn. Maak met iedere letter van het woord een ander woord en stel je ook voor hoe dat begrip eruitziet. Visualiseer het in je gedachten, probeer het echt voor je te zien. Gebruik bijvoorbeeld het woord ‘tafel’:
- Trampoline, televisie, tralies
- Appel, alfabet, arm
- Falafel, fiets, finale
- Eten, elleboog, enkel
- Limousine, lamp, limoen
Probeer zoveel mogelijk woorden te verzinnen per letter en probeer ieder woord zo goed mogelijk voor te stellen. Loop je vast? Ga dan door met een nieuw woord, tot je vanzelf in slaap valt.
Geen gevoelens
Het is dus wel van belang dat je woorden kiest waar je geen gevoel bij kunt krijgen. Is eten een lastig onderwerp voor je, of heb je een familielid dat in de gevangenis zit? Dan kun je beter geen woorden als ‘limoen’ of ‘tralies’ gebruiken. Daar kun je (onbewust) door piekeren. Met deze methode slaap je als een roosje, aldus Beaudoin. Het is het proberen waard!