Keratinebehandeling voor je haar: dit wil je weten

Haar door Jeanine

Sterker haar dat glanst zodra je de kapperszaak uitloopt. Dat wil toch iedereen! Keratinebehandelingen zouden daarvoor moeten zorgen en ze zijn de laatste tijd helemaal hot. Heb jij een afspraak gepland staan? Dan wil je deze dingen van tevoren even doorlezen.

Keratinebehandelingen

Lees ook: Permanent krullen: hoe werkt dat?

Keratine in je haar

Een keratinebehandeling betekent niet dat keratine aan je haar wordt toegevoegd, in tegendeel. Keratine is namelijk een proteïne die van nature al in je haar aanwezig is. De hoeveelheid keratine in je haar is belangrijk. Hoe meer keratine, hoe sterker je haar en hoe minder snel het breekt.

Let op welke behandeling je krijgt

Keratinebehandelingen worden vaak neergezet alsof ze je haar glad en steil zouden maken. Daar zit echter een addertje onder het gras. Aangezien keratine niet veel meer is dan een van nature aanwezige proteine, heeft dit helemaal niet zo’n effect. Hiervoor wordt vaak een keratinebehandeling met chemische stoffen gebruikt, in combinatie met een stijltang. Niet heel goed voor je gezondheid en het klopt dus eigenlijk ook niet echt, want de keratine krijgt dit niet zelf voor elkaar. Let dus goed op en vraag het na bij je kapper.

Steil haar of niet?

Wie dacht dat een keratinebehandeling automatisch betekent dat je haar steil(er) wordt, heeft het dus mis. Zoals we net al zeiden, wordt bij zo’n behandeling vaak een stijltang gebruikt om je haar in model te brengen. Steilen is echter is geen vereiste om de behandeling te laten slagen. Het betekent ook niet dat alle kappers dit doen. Bespreek met je kapper of je je haar direct wilt laten steilen, of dat je dit achterwege laat.

Te veel keratine is niet goed

Je kunt je haar zelf ook een keratinemasker geven. Hoewel je haar proteïne nodig heeft, betekent dat niet dat je om de dag een keratinebehandeling of -masker moet doen. Te veel proteïne maakt je haar namelijk hard, droog en breekbaar. Beperk een proteïnemasker dus tot één keer in de twee weken, anders doe je meer kwaad dan goed.

Geen wondermiddel

Don’t get me wrong, een keratinebehandeling kan heel goed zijn voor je haar. Zoals gezegd wordt het sterker en kan het meer gaan glanzen. Besef echter wel dat het geen wondermiddeltje is. Je haar kan nog steeds breken of ongezond zijn, vooral als je producten blijft gebruiken waar je haar niet blij van wordt. Tip: kijk eens goed naar de ingrediënten in je shampoo. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat shampoos met sulfaten steeds meer afgeraden worden en dat is met een reden. Door sulfaten verdwijnt de laag keratine weer als sneeuw voor de zon. Let dus goed op dat er geen Ammonium Lauryl Sulphate (ALS) of Sodium Lauryl Sulphate (SLS) in zitten.  

Lees ook: Curly girl methode: wat is het en hoe doe je het?