Wildkamperen in Europa: in deze landen kan het

Reizen door Sanne

Kamperen is leuk, maar wildkamperen is nog veel leuker en spannender. Je bent helemaal alleen (afgezien van het gezelschap waar je eventueel mee bent) en het is echt even back-to-basic. Het is een unieke ervaring die je niet mag missen. Er is alleen één keerzijde: het mag niet overal (ook niet in Nederland), maar in deze landen van Europa mag het wel! Tijd om je tentje en spullen bij elkaar te pakken. Check wel even van tevoren de maatregelen (kleurcodes) op de website Nederland wereldwijd.

wildkamperen europa

Lees ook: Deze verlaten plekken wil je een keer bezoeken

Scandinavië

Zowel in Noorwegen, Zweden en Finland mag je wildkamperen. Er geldt hier namelijk het Allemansrecht, dat is het recht waarmee je maximaal van de vrije natuur kunt genieten, wat betekent dat je eigenlijk overal je tentje mag opzetten. Super chill! Natuurlijk zijn er wel een paar basisregels, zoals: niet kamperen op een privéterrein of openbare parkeerplaatsen, slaap niet in de openlucht (dus graag in een tent), alles heel laten en rommel opruimen, minimaal 150 meter afstand houden van de bebouwing en blijf maximaal twee nachten op één plek. Een beetje je gezonde verstand gebruiken en dat komt dat wildkamperen in Scandinavië helemaal goed.

Zwitserland, maar dan op hoogte

In Zwitserland mag je alleen wildkamperen als je dit boven de boomgrens doet, dat wil zeggen niet onder de 2000 meter hoogte. Ook mag je niet langer dan één nacht blijven op dezelfde plek. Verder is het verstandig om uit het zicht van de berghutten te blijven én respect te hebben voor natuur, met andere woorden: niet te veel lawaai en leave no trace!

IJsland

Op zoek naar een ruig, vulkanisch natuurgebied? Dan is IJsland zeer geschikt. Inmiddels zijn de regels hier wel iets aangescherpt. Sinds eind 2017 mag je alleen nog in delen kamperen waar nauwelijks wordt gewoond en waar geen campings zijn (met andere woorden: heel ver weg van de bewoonde wereld), maar dat is voor een échte wildkampeerder natuurlijk geen enkel probleem.

Baltische staten

In de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen is wildkamperen toegestaan. Het is er net als in Scandinavië dunbevolkt en dat betekent dat je veel ruige natuur hebt die je kunt ontdekken. Mocht je een bordje ‘privéterrein’ zien staan, dan is wel zo vriendelijk om even te vragen of je je tentje mag opzetten. In Litouwen heb je te maken met ‘protected areas’: in deze gebieden mag je niet wildkamperen. Let op: je hebt aardig wat beschermde gebieden, wat betekent dat je je reis goed moet plannen wil je gratis overnachten.  

Schotland

Schotland behoort ook tot het lijstje van perfecte landen om wild te kamperen, zo lang je je maar aan de Scottish Outdoor Access Code houdt. Trek naar de ruige Highlands en zoek jouw favoriete plekje op om ’s avonds de heldere sterrenhemel te bekijken. Alleen in East Loch Lomond gelden er enkele restricties.

Wildkamperen is verboden in…

  • Nederland
  • Duitsland
  • België
  • Groot-Brittannië
  • Ierland
  • Spanje
  • Portugal
  • Luxemburg
  • Italië
  • Oostenrijk
  • Slovenië
  • Griekenland
  • Bulgarije
  • Kroatië

Maar voor sommige landen gelden er wel weer uitzonderingen, zoals in Nederland mag je niet wildkamperen, maar wel ‘paalkamperen’. Dat houdt in dat je kampeert op een plek die door Staatsbosbeheer is aangewezen. In België noemen ze dit weer een ‘bivakzone’. In andere landen is vrij kamperen soms wel mogelijk als je toestemming hebt gekregen van de eigenaar van het gebied waar je kamperen wil.

Lees ook: Waarom het luikje van het vliegtuigraam altijd open moet tijdens het opstijgen en landen

Beeld: iStock