Corona en kerst: zo vieren jullie het
Kerstmis 2020 wordt voor veel mensen geen kerst zoals we gewend zijn. Vooral voor grote families wordt het lastig dit jaar. Gaan we massaal kerst via Zoom vieren dit jaar? En wordt er thuis onderling afstand gehouden van elkaar? Gaan we eerder de boodschappen in huis halen of bestellen we een diner bij een restaurant in nood? Kerst vieren in corona-tijd, zo vieren jullie het.
Lees ook 6 dingen om te doen op Kerstavond
Lekker rustig zonder kinderen
Christa (39): “Wij vieren kerst gewoon met het gezin, bestaande uit mijn man en dochter van 11. Daarnaast komt mijn vader elk jaar. Alleen, want mijn moeder is al acht jaar overleden. Er verandert dit jaar weinig behalve dat we niet samen komen met mijn schoonouders, want zij hebben wel een groot gezin. Dat vind ik niet erg. Ik vind het heerlijk dat ‘nee’ nu gewoon een mogelijkheid is die wordt geaccepteerd. Bovendien is het nu lekker rustig zonder die herrie van al die kleine kinderen. Nog een bijkomend voordeel is dat je de verplichte vragen van: ‘hoe is het op je werk?’ niet hoeft te beantwoorden. In plaats van samenkomen met mijn schoonouders en hun gezin, hebben we een alternatief opgesteld. We trekken dit jaar digitaal lootjes. De bedoeling is dat we een cadeau kopen en een gedicht schrijven voor de ander. Via een digitale meeting pakken we deze dan uit. Heerlijk!"
Nog even naar de kerk
Jennifer (37): “Kerst blijft voor mij dit jaar hetzelfde. We gaan naar de kerk - een kleine met geen 30 man. Daarna komen er twee schoonzussen langs. Anderhalve meter afstand houden? Daar moet ik echt mijn best voor gaan doen. De rest van de familie geef ik waarschijnlijk een belletje. Mijn partner laat ik de boodschappen (eerder) doen op een rustig moment.”
Jennifer heeft ons laten weten dat haar kerk de deuren tijdens kerst gesloten houdt.
Drie is niet te veel
Carina (35): “Ik ben superblij dat we met kerst drie mensen mogen uitnodigen in plaats van twee. Ik ben single moeder van twee kinderen en mijn ouders hebben mij en mijn broer met zijn vrouw (en vier kinderen) uitgenodigd. Als het was teruggeschroefd naar twee personen dan was ik waarschijnlijk afgevallen. En afstand houden? Met mijn ouders niet. Ik zie hen zo vaak, dat we praktisch één huishouden zijn. Met mijn broer en mijn schoonzus houd ik wel afstand. Mijn schoonzus is namelijk arts. Tweede kerstdag ben ik vooralsnog alleen. Ach, er is vast wel iemand die ook alleen is, dan nodig ik die uit en anders ben ik alleen. Dat is ook prima.”
Filmavond met mijn kat
Eva (35): “Voor mij verandert er dit jaar helemaal niets. Ik zal net als alle andere jaren alleen zijn. In mijn familie hebben we nooit echt kerst gevierd. Het geschreeuw langs alle kanten over hoe verschrikkelijk het is dat mensen voor een keer niet een groot feest kunnen geven, voelt extra bitter aan dit jaar. Zo lijkt het net alsof ik ‘abnormaal’ ben en wel erg ongewenst moet zijn. Ik vermaak me wel. Het zal een goede filmavond worden met mijn lieve kat.”
Een goede voorbereiding is het halve werk
Nathalie (47): “Hier is het gewoon hetzelfde als ieder jaar. Eerste kerstdag komt mijn moeder bij mij thuis en tweede kerstdag eet ik bij mijn schoonmoeder. Stiekem hoopte ik wel op een pyjamakerst, maar twee weduwe moeders laat je natuurlijk niet alleen. De boodschappen worden allemaal zeer op tijd en verspreid gedaan. De kerststol is al in huis gehaald en de blikjes Danerolles liggen in de koelkast te wachten. Boodschappen doe ik wel gewoon in de winkel en niet online. Mondkapje op, boodschappenlijstje in de hand en gaan. Niet te veel treuzelen en zeker niet op een druk moment. Normaal gesproken maakten we het kerstdiner altijd zelf, maar dit jaar willen we graag een keer wat bestellen en afhalen om de horeca te steunen. De kerstcadeaus liggen al onder de kerstboom, die kochten we op tijd, want we wisten natuurlijk het hele jaar al wanneer Kerstmis zou zijn.”
Eventjes videobellen
Marjolijn (35): “Kerstmis 2020 verloopt iets anders dan normaal. ‘Gelukkig’ woont mijn broertje tijdelijk samen met zijn vriendin in Londen. Ze kunnen daardoor niet komen. We zullen dit jaar wel even met ze videobellen. Hierdoor is het wel mogelijk om met zijn drietjes (mijn man, dochter en ik) naar mijn ouders te gaan. Aan tafel houden we afstand en mijn moeder doet gewoon de boodschappen in de winkel en deels bij de groothandel.”
Kerstkindje of niet?
Iris (30): "Normaal gesproken gaan we met kerstavond naar mijn schoonouders aan de andere kant van het land, maar dat is met een zwangerschap en corona echt onverstandig. Ik hoop dat ik vóór Kerstmis beval zodat ik mijn kerstdiner, besteld bij de lokale horeca, ook daadwerkelijk kan eten. Normaliter zou ik zelf uitgebreid koken, want daar ben ik dol op, maar dit jaar verloopt het sowieso even anders. Waarschijnlijk met een pasgeboren baby. Dit geeft mij eigenlijk juist rust, want je mag en kan toch vrij weinig. Op één van de kerstdagen bezoeken we meestal mijn ouders, overdag of ’s avonds, maar ook dat doen we nu even niet. We zijn dit jaar heel gezellig met zijn tweeën, hopelijk met zijn drieën! Ik vind het fijn dat we nu geen afstand hoeven te bewaren met mijn familie. Voor mij is dat echt een opluchting. De verleiding om elkaar toch te knuffelen is dan helemaal weg. Misschien dat we online nog even samenkomen met familie. Dat is nog niet afgesproken, maar als de baby er is, dan is dat natuurlijk wel heel leuk. We zien het vanzelf wel."
Kerstfilms, pyjama en afhaal
Judith (47): “Normaal gesproken vier ik kerstavond met tientallen vrienden, eerste kerstdag met alleen familie en tweede kerstdag vaak met een groep vrienden en familie. Tweede kerstdag gaan we met zijn allen altijd wandelen en daarna pannenkoeken eten in een pannenkoekenhuisje. Dit jaar doe ik eigenlijk helemaal niets in verband met de maatregelen. Ik blijf thuis met mijn zoon van 21 en de enige die langskomt is mijn vriend (wij wonen niet samen). Ik denk niet dat ik iemand online ga zien, daar heb ik geen behoefte aan. Ik vind het wel prima, een kerst zonder verplichtingen. Lekker twee dagen in pyjama kerstfilms kijken en eten thuis laten bezorgen. Heerlijk!”
Lees ook: Waarom het zo gek nog niet is om met kerst alleen te zijn