Dit is waarom je soms je dromen niet herinnert

Psyche & spiritualiteit door Bente

Je wéét dat je iets gedroomd hebt, maar wat? Hoe hard je ook graaft in je geheugen, je hebt geen idee. Herkenbaar? De één vertelt ronduit over al die crazy dingen die ze heeft meegemaakt in haar droom, maar jij weet helemaal niks meer. Hoe komt dat toch? Geen zorgen, er is niks mis met je hersenen. 

dromen niet herinnertLees ook: Brrr: Deze invloed heeft het koude weer op je slaap

Slaap kindje slaap

Wanneer we in een goede nachtrust wegdoezelen gaan we door een aantal stadia. Je begint met een lichte slaap en je valt steeds in een diepere slaap. Uiteindelijk kom je bij de REM-slaap. Ook wel bekend als de Rapid Eye Movement. In deze fase ga je dromen. Bijvoorbeeld over pratende dieren of wilde feestjes tot diep in nacht. Of je deze nachtelijke avonturen onthoudt, heeft alles te maken met de situatie waarin je ontwaakt. 

Allesbepalend

Je kent vast wel het moment dat je bijna wakker wordt, maar ook weer verder kan slapen. Dat moment is vaak allesbepalend voor het herinneren van je droom. Je kan er dan beter voor kiezen om rustig wakker te worden. De kans is dan veel groter dat je wél die spannende avonturen herinnert.

via GIPHY

Nachtmerrie van de herrie

Een andere reden waarom we onze dromen niet herinneren is onze routine. Zet jij elke dag je wekker? Het is dan zeker te verklaren waarom jij je dromen niet meer weet. De herrie rukt je weg uit je slaap. Vaak grijpen we dan meteen onze telefoon om de wekker uit te zetten. Dat ritueel tast je herinneringspatroon aan. Probeer eens rustig wakker te worden. Je hebt dan een grotere kans om je gedachtes te herinneren. Nog een reden om nog even te blijven liggen als je ontwaakt. 

via GIPHY

Midden in de nacht

Als jij vaak wakker wordt in de nacht dan weet je vaak wél waar je over droomde. Je zit dan aan het begin van de REM-slaap. Als je slaap in deze fase wordt verstoord herinner je je gedachtes beter. Kortom, hoe beter je nachtrust, hoe kleiner de kans is dat je je droom nog herinnert als je wakker wordt.

Lees ook: Waarom je sinds de corona-crisis gekkere dromen hebt