5 tips voor een duurzaam kerstfeest
I’m dreaming of a green Christmas… We kopen cadeautjes, versieren het huis, kiezen een outfit en stellen een overheerlijk diner samen. We halen álles, maar dan ook echt álles uit de kast om er een geweldig kerstfeest van te maken. Niet bepaald duurzaam. Met deze tips maak jij er net zo leuk kerstfeest van, maar dan wel een beetje groener.
Lees ook: Dit jouw guide naar een duurzame garderobe
1. Hergebruik kerstversiering of maak het zelf
Tijdens Kerstmis wordt er niet bepaald bezuinigd op kerstversiering. Om het toch zo duurzaam mogelijk te houden, gebruik je zoveel mogelijk kerstversiering die je al thuis hebt liggen. Of vraag eens een buur of vriend(in) of je kunt ruilen. In een andere tijd zouden wij zeggen: 'Ga lekker naar de kringloopwinkel'. Dat moeten we nu helaas even uitstellen. Heb jij twee rechterhanden? Dan kun je ook de kerstversiering zelf maken. Denk bijvoorbeeld eens aan een slinger van dennentakken, kurken of dennenappels. En qua lampjes? Kies LED of koppelbare kerstverlichting. Dit is een snoer waarop je nog een extra snoer kunt aansluiten. Mocht er een gedeelte kapot zijn, dan vervang je alleen dat stukje wat kapot is. De rest kun je blijven gebruiken. Easy!
2. Party outfit lenen
Ja, we willen er allemaal op ons kerstbest eruit zien, maar dat hoeft niet ieder jaar met een nieuwe outfit. Je kunt een ‘oud’ jurkje weer als nieuw maken door er een wat extravagante ketting of oorbellen bij te dragen. Of ruil van outfit met je beste vriendin. Zo hoef je allebei geen nieuwe outfit te scoren.
3. Kerstboom: echt of nep?
Een echte kerstboom of een neppe… het is nog steeds niet duidelijk wat beter is. Eén ding is wel zeker: hoe langer je ermee doet, hoe beter het is. Kies voor een lokale kerstboom. Het gebruiken van de auto om de kerstboom op te halen is vaak de meest vervuilende factor. Ondanks de lockdown kunnen we de kerstboom nog wel buiten bij een winkel afhalen. Tegenwoordig kun je ook een kerstboom adopteren. Dit is een boom die in januari weer wordt terug geplant. Het jaar erna kun je dezelfde boom weer adopteren, omdat iedere boom een uniek nummer krijgt. Het is natuurlijk ook mogelijk om dit zelf te doen in je eigen tuin. Zo ben je ieder jaar verzekerd van een kerstboom. Daarnaast is het ook nog een optie om voor een kunstkerstboom te gaan of als je een creatieveling bent, knutsel je zelf een alternatief idee in elkaar.
4. Duurzame kerstcadeaus
Kerstcadeaus kun je natuurlijk ook tweedehands scoren. Voor de harde lockdown ging je bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel, maar nu moeten we even creatiever worden. Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats of op een weggeefhoekje op Facebook. Wie niet waagt, wie niet wint. Misschien zit er wel iets leuks tussen. Pak vervolgens je cadeaus in met milieuvriendelijk cadeaupapier bijvoorbeeld een krant, tijdschrift, bakpapier of hergebruik het cadeaupapier wat je zelf ooit hebt gekregen. Vind je dit een beetje karig eruitzien? Ga dan op zoek naar leuke decoratie. Tijd om de natuur te ontdekken. Zoek naar dennenappels, kastanjes, dennentakken, rode besjes of kleurrijke bladeren. Deze kun je heel leuk met een lintje aan je cadeau vastmaken. Niemand die zo’n leuk ingepakt cadeautje heeft als jij!
5. Kook duurzaam
Het kerstdiner is vaak hetgeen waar we met ze allen naar toe leven. Al weken voor kerst worden de eerste voorbereidingen getroffen. Maar we kiezen vaak niet voor duurzaam… Hoe doen we dit wel? Nou…, door voorverpakte producten te vermijden en vega of nóg beter vegan te kiezen. Gebruik verder lokale seizoensgroenten en voorkom voedselverspilling. Wist je dat we bijna 10% van ons gekochte voedsel verspillen? Het is tijd om na te denken over de hoeveelheden die je nodig hebt. Heb je toch wat over? Bewaar het dan en eet dit later op.