Leggen al je planten het loodje? Dit is wat je fout doet
Het staat zo leuk, een huis vol met planten. Een monstera hier, een varen daar en een suikerdruifje bovenop de kast: je hele aesthetic komt samen wanneer je overal planten hebt staan. Voor sommige mensen is het helaas echt niet weggelegd, want voor je het weet gaat ‘ie weer de pijp uit. Wat doe jij toch fout?!
Lees ook: Planten in de badkamer: deze soorten zijn er geschikt voor
Groene vingers
Doe jij ook zo hard je best en leggen je planten alsnog het loodje? Het is niet alleen eeuwig zonde, maar het voelt ook vrij kut. Goed voor planten zorgen lijkt altijd zo makkelijk en veel mensen snappen niet waarom het je niet lukt. De ene keer lijk je te veel water te geven, de andere keer knappen de takken af zodra je ernaar kijkt. Herkenbaar? Niets ergs aan, want niet iedereen wordt geboren met groene vingers. Gelukkig zijn er genoeg tips en handvatten om je op weg te helpen. Zo worden ook jouw planten helemaal happy.
1. Je plant krijgt te veel water
Dat mensen dorstige wezens zijn, betekent niet dat onze planten dat ook zijn. Als je plant te veel water krijgt, gaan de wortels rotten. Wees vooral voorzichtig als je plant in een pot zit zonder een gat eronder. Het water kan dan niet afgevoerd worden, waardoor de aarde erg nat blijft. Je kunt wat absorberende korrels op de bodem van de pot leggen of een zelfbewateringssysteem gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld bollen met een tuit die je vult met water en in de aarde steekt. De plant neemt dan zoveel water op als hij nodig heeft.
Doe je het liever zelf? De snelste manier om te checken of je plant water nodig heeft, is door even je vinger in de aarde te steken. Voelt deze droog aan, dan kun je wat water geven.
2. Je plant krijgt niet genoeg licht
Planten hebben licht nodig om te groeien. Het ligt aan de plantsoort hoeveel hij kan verdragen, maar alle planten kunnen een beetje licht goed gebruiken. Staat je groene vriend in een donkere hoek en groeit hij niet goed? Verplaats ‘m dan eens naar een lichtere plek, dat kan nog wel eens helpen.
3. Je plant staat voor het raam
Een plant die licht nodig heeft, zet je al gauw voor de grootste lichtbron: het raam. Makes sense, right? Als je een diepe vensterbank hebt kan dit misschien, maar pas wel op. Je raam kan in de winter erg koud worden en je plant lijdt hieronder. De felle, warme zon kan er juist voor zorgen dat je plant verbrandt. Ja, echt. We spreken uit ervaring.
4. Je plant staat te krap
Een plant fleurt je hele interieur op, maar is niet voor alle plekken gemaakt. Veel planten hebben ruimte nodig om te groeien en uit te dijen. Zet ‘m dus niet in een kast met allerlei spullen eromheen en druk je plant ook niet in een hoekje van de kamer.
5. Je plant dient als stofvanger
Planten hebben zonlicht nodig om energie en voedingsstoffen te kunnen produceren. Net als meubels vangen ze veel stof. Een laagje stof bedekt de bladeren, waardoor ze niet genoeg zonlicht op kunnen nemen. Schroom daarom niet om eens een doekje of plumeau langs de bladeren te halen. Je kunt de bladeren van kleine planten ook onder de kraan met lauwwarm water afspoelen. Let wel weer op dat je je plant daarbij niet verzuipt, want dat zou zonde zijn.