Wat het kan betekenen als je twijfelt over je relatie

Relaties door Chloe

We krijgen allemaal wel eens te maken met relatietwijfels. Niks geks dus, maar als de zorgen blijvend zijn is er misschien meer aan de hand. Er is genoeg waar je over kunt dubben in een relatie. Is je partner nou echt the one? En vind hij of zij mij wel leuk genoeg? Maar wat betekenen deze twijfels nou eigenlijk?

twijfelen relatie

Lees ook: Lange relatie stukgelopen? Zo vind je jezelf weer terug

Begin bij jezelf

Als jij degene bent die twijfelt, dan zal je erachter moeten komen waarom en waar het vandaan komt. Ben je altijd al een twijfelaar geweest in relaties én andere situaties? Dan zal het meer te maken hebben met wie je bent als persoon. Als je dit van jezelf weet dan kan je ook makkelijker een manier vinden om hiermee om te gaan. Mocht je in andere situaties altijd zeker weten wat je wil en is je relatie het enige waar je echt over twijfelt? Dan moet je even kritisch naar je relatie kijken. Zoek uit waar de twijfels vandaan komen. Is er bijvoorbeeld iets wat je mist of vind je iets misschien te overweldigend?

Communicatie

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar communicatie is key in een relatie. Zodra jij dus weet waar je twijfels op gebaseerd zijn is het belangrijk dit de bespreken met je partner. Durf dus vooral te zeggen wat je voelt, maar maak elkaar geen verwijten. Geef voorbeelden van de momenten die voor jou niet goed voelde in de relatie. Dan kan je partner zich beter inleven in jou. Misschien komt het gesprek voor je partner wel als een shock, maar dat je erover wilt praten is alleen maar goed. Alleen zo komen jullie er samen uit.

Geen paniek

Wanneer je relatietwijfels hebt hoef je echt niet meteen in paniek te raken. Geen enkele relatie is perfect. Vaak is het gewoon tijd om elkaar wat meer aandacht te geven en de intimiteit op te zoeken. Blijf je ondanks de goed gevoerde gesprekken toch twijfelen? Dan zal er steeds meer afstand tussen jullie ontstaan. Zoek dus niet te veel achter je twijfels en blijf met elkaar praten. Je moet elkaar ook de tijd geven om de twijfels weg te laten nemen. Denk vooral aan de positieve kanten van je relatie. Dat je twijfelt, betekent dus ook dat er nog genoeg redenen zijn om bij je partner te blijven. Accepteer dat je twijfels er zijn. Dat betekent namelijk niet dat je niet gelukkig bent met je partner. Als we twijfelen hebben we het gevoel dat we zo snel mogelijk een keuze moeten maken. Blijven we voor altijd samen of stopt het hier? Geen van deze keuzes hoeven gemaakt te worden.

Blijvende twijfels

Als twijfels voor een lange tijd aanhouden en erger worden, dan is het belangrijk om te kijken of je ook nog echt gelukkig bent. Ook krijgen mensen met relatietwijfels vaak te horen te kritisch te zijn, maar dit hoeft echt niets slechts te betekenen. We waarderen relaties op een andere manier dan enkele generaties terug, maar we zoeken nog steeds naar hetzelfde: een gelukspartner. Mocht je echt niet weten of je verder wilt of niet kan je altijd nog een ‘pauze’ inlassen. De meningen over de effectiviteit hiervan verschillen nogal, maar ze zeggen niet voor niets dat je pas weet wat je mist als je het kwijt bent. Mocht je hiervoor kiezen, zorg dan dat jullie hier beiden achter staan en dat er goede afspraken gemaakt worden.

Lees ook: Waarom er tegenwoordig meer relaties stuk gaan dan vroeger