Tekenen dat je kat dement wordt
De liefde voor je trouwe viervoeter is onvoorwaardelijk en het liefst zou je hem je hele leven bij je houden. Je maatje ouder zien worden is dan ook best pijnlijk. Net als mensen krijgen katten bepaalde ouderdomskwaaltjes en kunnen ze dement worden. Je kunt het niet voorkomen, maar er zijn wel tekenen waaraan je het kunt herkennen.
Lees ook: Onderzoek: je kat houdt meer van je dan je denkt
Waarom wordt mijn kat dement?
Als je kat dement raakt, worden de bloedvaten afgezet door een bepaald eiwit. De vaten versmallen, waardoor de hersenen aan de achterkant te weinig zuurstof krijgen. Het lichaam van je kat probeert dit tegen te gaan en zet de bloedvaten juist zo ver mogelijk open, zodat er zoveel mogelijk zuurstofrijk bloed doorheen kan stromen. Hierdoor ontstaan minuscule, agressieve deeltjes, ook wel vrije radicalen genoemd. Deze deeltjes beschadigen de hersenen van je kat.
Geen specifieke leeftijd
De meeste katten worden zo’n veertien jaar oud, hoewel er ook genoeg katten zijn die (veel) ouder worden. Hoe ouder je kat wordt, hoe meer problemen hij kan krijgen. Best logisch eigenlijk, want net als bij mensen takelt het lichaam af. Een specifieke leeftijd waarop je kat kan gaan dementeren, is er dus eigenlijk niet. Vertoont je kat tekenen van dementie? Breng dan zeker een bezoekje aan de huisarts. Dementie gaat vaak samen met andere gezondheidsproblemen. Het kan ook zijn dat hij last van een te hoge bloeddruk of problemen heeft met zijn nieren en/of schildklier.
Symptomen van dementie
Een oudere kat zal niet zo snel op een vogeltje of muis jagen. Moet je voorstellen dat jij nog op je 72e achter een frisbee aanrent! Nee, ook het lichaam van een kat is op een gegeven moment op. Begint jouw kat af te takelen en gedraagt hij zich anders dan normaal? Dan is hij misschien wel dement aan het worden. Aan deze zes symptomen kun je het herkennen.
1. Je kat wil meer of juist minder aandacht dan voorheen
Lag je knuffelbeest hiervoor graag op schoot en wordt dat steeds minder? Dan kan er best wat aan de hand zijn. Het kan ook zijn dat je kat juist meer om aandacht vraagt terwijl hij vroeger liever alleen gelaten werd.
2. Je kat miauwt meer en vaak zonder reden
Een kat miauwt vaak omdat hij iets wil: even naar buiten, nieuw eten, aandacht of een schone kattenbak. Een dementerende kat miauwt steeds vaker zonder echte reden. Het kan ook zijn dat hij miauwt omdat hij niet weet waar hij is, zoals in punt drie.
3. Je kat raakt gedesoriënteerd
Dit is wat lastiger om op te merken, maar je kat kan gedesoriënteerd raken. Hij weet op dat moment niet waar hij eigenlijk is, bijvoorbeeld in welke kamer, en loopt vooral een beetje doelloos rond. Aan zijn lichaamshouding kun je zelfs aflezen dat hij zich verward voelt. In zulke gevallen helpt het om naar hem toe te gaan zodat hij weet dat hij niet alleen is.
4. Je kat slaapt op andere tijden
Net als mensen hebben katten hun eigen slaappatroon. Een dementerende kat raakt het besef van tijd kwijt. Hij slaapt daardoor opeens op andere tijden dan normaal, dwaalt ‘s nachts rusteloos rond in huis en begint opeens hard te miauwen. Heel vervelend natuurlijk als jullie lekker liggen te slapen. Reageer niet te geïrriteerd op je lievelingshaarbal, want hij heeft geen idee wat er aan de hand is.
5. Je kat vertoont ander gedrag
Word je de laatste tijd vaker gebeten? Of laat je kat andere mensen opeens links liggen, terwijl hij eerst op iedereen afrende? Ook dit kunnen tekenen zijn dat hij dementeert. Je kat kan ook minder alert worden, opeens overal bang voor zijn of zich vaker in een hoekje verstoppen.
6. Je kat plast en poept vaker in huis
Niets zo vies als ‘s ochtends vroeg in een natte plas stappen – of nog erger, kattenpoep. Word ook nu niet boos op je poezebeest, want hij kan hier niets aan doen. Doordat hij steeds vergeetachtiger wordt, weet hij niet meer waar de kattenbak staat of waar hij voor wordt gebruikt. Even buiten een plasje doen is niet meer zo vanzelfsprekend. Soms is er ook sprake van incontinentie en kan hij het echt niet langer ophouden.
Wat kan ik doen om te helpen?
Helaas is er nog geen behandeling waardoor je je kat kunt genezen, maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om je maatje te steunen.
• Bepaalde voeding kan helpen, bijvoorbeeld met extra antioxidanten, aminozuren of omega 3-vetzuren. Vraag altijd eerst de dierenarts om raad.
• Pak wat vaker het speelgoed erbij of maak het eten wat minder toegankelijk. Online zijn genoeg manieren te vinden om het eetmoment uitdagender te maken. Zo houd je zijn hersenen actief.
• Verander de indeling van je huis niet te vaak, want daardoor raakt hij extra gedesoriënteerd.
• Zorg voor structuur in zijn eet- en slaappatroon en overweeg om een kattenbak met lage instap aan te schaffen. Door de ouderdom kan hij ook pijnlijke gewrichten hebben, wat de normale kattenbak extra lastig maakt om te gebruiken.
Maak zijn leven zo comfortabel mogelijk zodat de klachten wat draaglijker worden. Toon begrip, word niet boos als hij weer een ongelukje heeft gehad en geef hem vooral heel veel liefde. Je harige maatje heeft je op dit moment hard nodig.
Lees ook: Onderzoek: we vinden huisdieren belangrijker dan een partner