Deze vragen krijgen relatietherapeuten het vaakst (+de antwoorden)
Als het op de liefde aankomt kunnen we allemaal wel wat hulp gebruiken. Heel fijn hoor, zo'n relatie, maar vaak brengt het ook allerlei ingewikkelde problemen met zich mee. Overspel, discussies over geld en gebrek aan intimiteit. Gelukkig hebben relatietherapeuten alles al een keer gehoord. Deze zeven vragen komen het vaakst terug.
Lees ook: Wat te doen als je je partner niet meer aantrekkelijk vindt?
1. Kunnen we onze relatie nog redden?
Best logisch, deze vraag, want daarvoor ga je vaak naar relatietherapie. Het antwoord is jammer genoeg niet zo simpel. Jullie moeten zelf de keuze maken: gaan we eraan werken of gooien we de handdoek in de ring? Als je de eerste optie kiest, moet je veel tijd en moeite in je relatie steken. Het kan zijn dat jullie, ondanks jullie harde werk en de therapie, alsnog uit elkaar gaan. Dat is helemaal oké. Sommige koppels komen sterker dan ooit uit de sessies, terwijl anderen erachter komen dat het niet gaat werken. Het is vaak beter dat ieder zijn eigen weg gaat, dan dat jullie bij elkaar blijven terwijl jullie niet gelukkig zijn.
2. Hoe maken we tijd vrij om onze relatie te redden?
Tegenwoordig zijn we allemaal druk, druk, druk. Het redden van je relatie voelt als een never ending story en staat al snel op een laag pitje. Na een lange werkdag en allerlei verplichtingen heb je weinig zin in een datenight, dus schuif je het maar weer een week vooruit. De truc is om deze momenten juist in te plannen in een agenda. Een afspraak met je werk zeg je ook niet af, dus kijk op dezelfde manier naar jullie date. Uit eten, wat leuks doen of simpelweg samen op de bank koffie drinken: het hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is wel heel belangrijk om regelmatig te doen. Tip: zet wel je telefoon uit.
3. Waarom kunnen we niet op een normale manier met elkaar praten?
Waarschijnlijk heb je het al vaker gehoord, maar communication is key in een relatie. En ja, daar hoort de manier waarop je met elkaar praat ook bij. Als alle gesprekken uitdraaien op discussies, ben je er al snel klaar mee. Probeer rustig te blijven en las bewust een pauze in als je merkt dat het uit de hand loopt. Vraag om verduidelijking, laat merken dat je luistert en de ander begrijpt. Zo voorkom je dat jullie voor de zoveelste keer boos wegstormen.
4. Zijn we net zo erg als de andere koppels die hier komen?
Een relatietherapeut gaat hier echt geen (eerlijk) antwoord op geven. Dat kan ook niet echt, want ieder koppel heeft zijn eigen problemen en aanpak. Vergelijk jullie relatie dus ook niet met die van een ander, want daar kom je gewoon niet zo ver mee.
5. Zou mijn partner inmiddels niet moeten weten wat ik wil?
Hoe close jullie ook zijn, je partner is geen mind reader. Zonder duidelijke communicatie kan hij of zij niet weten wat jij wilt en hoeveel jij om hem of haar geeft, en vice versa. Misschien kwam die ruzie van de vorige keer wel doordat je partner iets op een hele andere manier interpreteerde dan hoe jij het bedoelde. Hoe lang jullie ook al bij elkaar zijn, je geliefde kan niet ruiken wat jouw behoeften zijn – en jij ook niet.
6. Wat betekent het dat we niet meer verliefd zijn?
Het is normaal dat jullie relatie niet meer voelt zoals in het begin. Op een gegeven moment verandert de verliefdheid in ‘houden van’. Jullie relatie is geüpgraded van in love naar love en dat is juist hartstikke goed! Toch kan het lijken dat de spark in jullie relatie weg is en misschien voelt het zelfs een beetje saai. Heb je het idee dat de spanning er een beetje af is? Dan kan het omhoog krikken van de intimiteit al helpen. Maak een avondje samen weer sexy, doe net iets meer moeite voor elkaar en ‘help elkaar een handje’. Voor je het weet zijn jullie weer de tortelduifjes van een jaar geleden.
7. Kan het nog goedkomen als mijn partner is vreemdgegaan?
Als je partner is vreemdgegaan, zorgt dat voor een behoorlijke deuk in je zelfvertrouwen. Neem de tijd om na te denken. Denk je dat je hem of haar weer kunt vertrouwen en wil je aan de relatie werken? Dan is heldere communicatie ook hier weer zó belangrijk. Probeer erachter te komen waarom je partner is vreemdgegaan en wat er precies is gebeurd. Het is natuurlijk nooit goed te praten, maar het kan je wel inzicht geven in het 'waarom'. Of je nu bij diegene blijft of niet, het geeft in elk geval een stukje afsluiting. Wordt dit toch een te groot struikelblok? Leave. Je hebt altijd het recht om weg te gaan en opnieuw te beginnen. Altijd.
Lees ook: De juiste manier om je relatie te beëindigen