Aan de pil? Deze bijwerkingen kun je krijgen
De pil is al jarenlang de populairste vorm van anticonceptie onder vrouwen in Nederland. Niet alleen is het een van de meest betrouwbare methoden om zwangerschap te voorkomen, ook wordt het vaak voorgeschreven bij menstruatieklachten. Toch is het belangrijk om te weten dat er soms meer bij komt kijken en dat je last kan krijgen van bepaalde bijwerkingen. Slik jij momenteel de pil, of overweeg je om eraan te beginnen? Dit is wat je wilt weten over de pil.
Lees ook: Dit is de invloed van de pil op je smaak in mannen
Mogelijk bijwerkingen van de pil:
De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel. Uit onderzoek uit 2018 blijkt dat 35,3 van de seksueel actieve vrouwen tussen 16 en 49 jaar de pil slikt. Onder de seksueel actieve vrouwen van 16 tot 24 jaar gaat het om maar liefst 65,5 procent. Dit maakt de pil dus de meest gebruikte vorm van anticonceptie. Toch zijn er zaken waar je rekening mee moet houden als je de pil gaat slikken. De pil zorgt voor een afgifte hormonen die invloed hebben op je hersenen. Elke vrouw ervaart het effect hiervan anders. Sommigen hebben er vrijwel geen last van, terwijl anderen overgaan alternatieve vormen van anticonceptie omdat ze te veel bijwerkingen merken.
Je kan last krijgen van mood swings
Het ene moment huppel je vrolijk door het leven en het volgende moment wil je het liefst alles in je kamer kapot gooien: we hebben vast ooit wel eens mood swings gehad. Door het gebruik van de pil kan je meer last krijgen van stemmingswisselingen, waardoor je mood sneller kan omslaan. Hierdoor kan je je bijvoorbeeld sneller geïrriteerd, boos of verdrietig kan voelen.
Je kan je neerslachtig, angstig of depressief voelen
Door het gebruik van de pil en het hormoon oestrogeen, kan de aanmaak van het gelukstofje in je hersenen, genaamd serotonine, beïnvloedt worden. Dit zorgt ervoor dat je als je de pil gebruikt je vaker neerslachtig kan voelen. Sommige vrouwen kunnen zelfs een depressie ontwikkelen door het gebruik van de pil. Ook kan je sneller last krijgen van angstige gevoelens.
Je kan je emotioneel afgevlakt voelen
Veel vrouwen kunnen zich emotioneel afgevlakt voelen door het gebruik van de pil. Ze ervaren minder pieken in hun emoties, maar kunnen zich ook afgevlakt en emotieloos voelen. Je wat afgevlakter voelen kan dus een eventuele bijwerking zijn van het slikken van de pil.
Je kan last krijgen van misselijkheid en hoofdpijn
Door de veranderingen in je hormoonspiegel, kan de pil zorgen voor klachten als misselijkheid en hoofdpijn. Dit treedt vaak vooral tijdens de eerste paar maanden van het pilgebruik op. Hoe intens, hoe lang en of het überhaupt ervaren wordt, is natuurlijk per vrouw verschillend.
Je kan gevoelige borsten krijgen
Een veelvoorkomende bijwerking van de pil zijn gevoelige of zelfs pijnlijke borsten. Door het hormoon oestrogeen kunnen de borsten meer gespannen aanvoelen. Ook kan je door de pil wat grotere borsten krijgen, omdat de pil invloed heeft op je borstklieren en je daarnaast vocht kan vasthouden.
Je kan ervan aankomen
Door het gebruik van de pil kan je als vrouw meer vocht gaan vasthouden. Hierdoor kan het zijn dat je wat kan aankomen, wat kan leiden tot gewichtstoename. Vaak verdwijnt dit weer na een aantal maanden. Ook dit verschilt per persoon. Zo kan je als vrouw van de ene pil relatief veel aankomen en heb je dat bij een ander soort pil niet, en daarnaast zijn er ook vrouwen die weinig tot geen gewichtstoename ervaren.
Het kan invloed hebben op je libido
De pil kan invloed hebben op hoeveel zin je hebt in seks. Waar de ene vrouw er helemaal geen last van heeft, kan een ander zomaar minder sexdrive hebben en een lager libido ervaren door het slikken van de anticonceptie. Het is helaas nooit te achterhalen of het komt door de pil. Er zijn gevallen waarbij de libidoproblemen verdwijnen wanneer de relatie stukgaat en/of een nieuwe relatie opbloeit.
Je kan veranderende afscheiding hebben
De pil kan ervoor zorgen dat je afscheiding verandert. Zo kan het zijn dat je meer of juist minder afscheiding hebt, of dat deze verandert in kleur en vloeibaarheid. Ook is het mogelijk dat je door het gebruik van de pil vaker last kan krijgen van vaginale schimmelinfecties. Dit kan komen omdat de bacteriën van het lichaam door hormonale veranderingen uit balans kunnen raken.
De pil verhoogt de kans op trombose
Een verhoogde kans op trombose is een risico dat komt bij het slikken van de pil. Ondanks dat er een relatief kleine kans is dat je als gezonde jonge vrouw trombose ontwikkelt als gevolg van de pil, is het wel een risico dat het pilgebruik met zich mee kan brengen. Combinatiepillen geven daarintegen de minste kans op trombose.
Belangrijk om te onthouden is dat de pil en het effect ervan bij elke vrouw anders is. Twijfel jij of je de pil moet slikken, of slik je de pil momenteel en heb je last van bijwerkingen? Raadpleeg dan je huisarts en overleg of je kan overstappen naar een andere pil of andere anticonceptievorm.
Lees ook: Je vriend laten meebetalen aan anticonceptie: zo stel je dat voor