Zo kun je vreemdgaan vergeven
Als je partner vreemdgaat, doet dat pijn. Wat daarna komt, is ook niet altijd even makkelijk. Je staat namelijk voor een keuze: kies je ervoor om het bedrog te vergeven, en zo ja, hoe doe je dat dan?
Lees ook: Dit is hoeveel Nederlanders vreemdgaan
Erkennen
De eerste stap naar vergeving is erkennen dat je partner een scheve schaats heeft gereden. Als je ontkent wat er is gebeurd, kun je het geen plekje geven. Daarbij is de grote kans aanwezig dat het vroeg of laat, gepaard met hevige emoties, toch wel weer naar boven komt. Als je eerlijk tegen jezelf bent, is het ook makkelijk om eerlijk tegen je geliefde te zijn. Het is ook belangrijk om te accepteren dat je relatie niet meer hetzelfde gaat zijn als eerst. Ondanks dat je verder kunt gaan met elkaar, betekent dat niet dat je het ontrouw onder een tapijt schuift en daarmee verwacht dat alles weer wordt zoals het was.
Reflecteer op de situatie
Of je iemand wilt en kan vergeven, is heel persoonlijk. Het is dan ook een vraag die iemand anders niet voor jou kan beantwoorden. Sommige mensen kiezen ervoor om meteen een eind te maken aan de relatie en het contact met de persoon te verbreken, terwijl anderen ervoor kiezen om het achter zich te laten en verder te gaan met hun partner. Heeft je vriend(in) het zelf verteld, of ben je er zelf achter gekomen? Zo kun je achterhalen hoeveel spijt je partner echt heeft en hoe eerlijk hij of zij met je is, wat belangrijk is om te weten als je wilt vergeven.
Reflecteer op de relatie
Denk na over hoe jullie relatie was voor het misging: waren jullie echt gelukkig samen of had je het gevoel dat je partner zich al een langere tijd terugtrok? Het is soms te makkelijk om te zeggen dat vreemdgaan de relatie voorgoed verpest heeft, maar misschien rommelde het daarvoor al tussen jullie. Ook het overspel zelf is onderhevig aan persoonlijke opvattingen. De één vindt flirten en een zoen vreemdgaan, de ander wanneer je partner een hartstochtelijke affaire heeft. Elke situatie en relatie is dan ook anders. Luister hierbij dan ook vooral goed naar je gut feeling.
Geef jezelf niet de schuld
Ongeacht hoe en met wie je partner iets heeft gedaan, het is belangrijk dat je altijd weet dat het niet aan jou ligt. Je geeft iemand nooit reden om vreemd te gaan, en je verdient het nooit. Als iemand besluit om vreemd te gaan, ligt dat altijd bij die persoon zelf. Ook als jullie relatie niet perfect was (dat is het trouwens bij niemand), kan je het jezelf niet verwijten of jouw gedrag als reden geven. Je partner is de fout ingegaan en heeft de stap genomen om vreemd te gaan, niet jij.
Wees eerlijk
Eerlijkheid is key als het gaat om vreemdgaan vergeven. Luister goed naar wat je partner te zeggen heeft. Het is absoluut niet makkelijk (en ook niet fijn) om details van zijn of haar slippertje aan te horen, maar het is belangrijk om te weten hoe ver je partner is gegaan en waarom je partner heeft gedaan wat hij of zij deed. Zo kan je ook de pijn wat rationaliseren en eventueel relativeren.
Neem je tijd
Het is oké om de tijd te nemen. Hoelang je nodig hebt, is geheel aan jou. Overhaast niks en dwing jezelf ook niet tot het maken van voorbarige beslissingen. Je kan iemand pas echt vergeven als je dit meent, dus neem er ook de tijd voor om alles te laten bezinken en te wachten tot wanneer jij er klaar voor bent.
Als je je partner vergeeft, betekent dat niet meteen dat jullie bij elkaar blijven. En dat is soms ook goed. Als jij iemand al kan vergeven om iets wat je veel pijn heeft gedaan, dan mag je al ongelofelijk trots op jezelf zijn. Het is namelijk een grote prestatie om daarboven te staan en verder te gaan zonder een wrok te houden.