14 dingen die je niet wist over The Handmaid’s Tale
Meesterlijk acteerwerk, een bizarre dystopie en shockende plot twists. Als het aan ons ligt is The Handmaid's Tale de beste serie van de afgelopen jaren. Hoog tijd om meer te weten te komen over deze steengoede serie. Kende je deze 14 feitjes over onze favoriete dramaserie al?
Lees ook: The Devil Next Door: iedereen heeft het over deze nieuwe true crime serie
1. Met de hand geschreven
De serie is gebaseerd op het boek uit 1985. We kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar schrijfster Margaret Atwood heeft het grootste deel van het boek op gele notitieblokken geschreven, omdat ze geen geld had voor een typemachine. Ook in het verhaal hebben vrouwen geen toegang tot schrijfinstrumenten, ondanks dat het zich in de toekomst afspeelt.
2. Alles is echt gebeurd
Steniging, seksslaven en machtsmisbruik. Het is moeilijk voor te stellen dat de mensonterende toestanden in Gilead ooit echt gebeurd zijn. Toch is het waar. Schrijfster Margaret Atwood had zichzelf voorgenomen niets op te schrijven wat nooit door een mens gedaan is. De rechteloosheid van vrouwen in de serie is een voorbeeld van de achterstelling van vrouwen in de 17e eeuw door de Puriteinen. Het plaatsen van andermans kinderen bij gelovigen is ook niet nieuw. Tot de jaren 70 werden aboriginal kinderen gestolen van hun ouders en in christelijke weeshuizen of gezinnen geplaatst. Ook het straffen van vrouwen voor 'immoreel gedrag' door ze genitaal te verminken, gebeurt nog steeds op verschillende plekken op de wereld.
3. Rolletje voor schrijfster
Margaret Atwood heeft in de eerste aflevering van de serie zelfs een kleine rol. Zij speelt de Aunt die Offred een klap in haar gezicht geeft.
4. Eerder verfilmd
In 1990 is het boek al eerder verfilmd. Toen heette Offred ‘Kate’. Mensen waren toen lang niet zo positief over de uitvoering als nu, omdat het verhaal heel gehaast werd vertoond. De film staat ook op Videoland, mocht je deze willen zien.
5. Offred, Kate of June?
In de film uit 1990 wordt Offred Kate genoemd en in de serie June. In het boek is echter nooit haar echte naam genoemd.
6. Of-fred
De naam Offred is niet zomaar bedacht. ‘Of’ verwijst naar ‘in bezit van’ en ‘Fred’ naar een mannelijke naam. Ook verwijst de naam naar het Engelse woord ‘Offered’, wat opofferen betekent.
7. Canada versus Amerika
In het boek en de serie verandert alleen de Verenigde Staten in de dictatuur Gilead. Canada blijft gespaard. Waarom? Margaret Atwood vond het onwaarschijnlijk dat Noord-Amerika ooit verandert in een extreem totalitaire staat. Toch wordt de serie wel grotendeels in Canada gefilmd, omdat de productiekosten daar lager liggen.
8. Gebibber op de set
Dat het is Canada koud is, is algemeen bekend. Op de outdoor set was -20 graden de gemiddelde temperatuur waar de cast in moesten presteren. Brrr...
9. Uber en Tinder
Uber, Tinder en Friends. We zien het allemaal voorbij komen in de flashbacks in de serie. Deze moderne elementen komen bewust in de serie voor zodat kijkers zich beseffen dat de taferelen zich afspelen in 2017. Best wel creepy als je erover nadenkt.
10. Opnames of protest?
Begin dit jaar werden er verschillende scènes geschoten in Washington DC. Omdat er honderden vrouwen in het bekende, rode gewaad met een witte kap op aanwezig waren, dachten voorbijgangers dat het om een protest tegen Trump ging. Het handmaiden-kostuum wordt namelijk weleens gedragen bij protesten tegen geweld tegen vrouwen.
11. Comfy op de set
Hoofdrolspeelster Elisabeth Moss vertelde in een interview dat ze haar rode kostuum zo comfortabel vond, dat ze het zo zou inruilen voor haar joggingpak. Zonder de hoofddeksel natuurlijk.
12. Eerste plaats en eerste...
The Handmaid’s Tale sleepte onder andere een Emmy Award en een Golden Globe in de wacht. Het is de eerste serie ontwikkeld door een streamingdienst die deze prijzen in ontvangst mocht nemen.
13. Concurrentie
Serena Joy en the Commander zijn in de serie veel jonger dan in het boek. Daar hebben de televisiemakers bewust voor gekozen, zodat Serena een 'directe competitie' heeft met Offred/June.
14. Een tweede boek
Maar liefst 33 jaar na publicatie van The Handmaid’s Tale besloot Margaret Atwood een vervolg te schrijven, genaamd The Testaments. Deze verscheen 10 september 2019. Het tweede deel vertelt het verhaal van de twee dochters van Offred. Het speelt zich zo’n 15 jaar nadat de regering van Gilead uit elkaar is gevallen af. Of en hoe dit in de serie wordt verwerkt is nog niet bekend.
Lees ook: The Crown: hoe zit het met de mogelijke ‘affaire’ van Queen Elizabeth in seizoen 3?