Alles over een bevallingstrauma
Een bevalling loopt vaak anders dan gepland en voor sommigen kan het zelfs een traumatische ervaring worden. Je bent dolgelukkig met je kleintje, maar de geboorte blijft in je hoofd spoken. Een bevallingstrauma is niet niks. Je kunt leven lang last houden van PTSS. Het drukt een stempel op je leven, het laat sporen na en heeft invloed op jouw lichamelijke herstel. Dit is alles wat je moet weten over een bevallingstrauma.
Lees ook: De mooiste inspiratie voor een babykamer zonder roze of blauw
Hoe ontstaat een bevallingstrauma?
Niet alle vrouwen kijken positief terug op hun bevalling. Het doet pijn, duurt lang en je moet de controle loslaten. Soms komt er ook nog een medische ingreep bij kijken. Voor 10 tot 20% van de vrouwen is de bevalling zo’n schokkende gebeurtenis dat het niet lukt om deze in een aantal weken te verwerken. Eén tot drie procent krijgt zelfs een posttraumatische stressstoornis. Uit onderzoek blijkt dat niet het fysieke lijden maar het gebrek aan communicatie en emotionele ondersteuning doorslaggevend is voor een traumatische bevallingservaring.
Bevallingstrauma, gevolgen en herstel
Voor het herstel is het belangrijk dat de oorzaak van PTSS bekend is. Ook is het belangrijk dat de gevolgen van PTSS zoals concentratieproblemen en verhoogde prikkelbaarheid, niet worden verweten aan de ‘hormonen’. Het is noodzakelijk om een traumatische bevalling goed te verwerken. Anders kunnen vrouwen last krijgen van oververmoeidheid, angst, depressie, burn-out of in zeer ernstige gevallen een postpartum psychose. Voldoende bewegen en ontspanning is essentieel voor het herstel. Ook zou de vrouw in kwestie kunnen opschrijven hoe ze alles ervaren heeft, dit werkt helend.
Het is belangrijk om er niet mee te blijven rondlopen. Een bevallingstrauma overkomt je en daar heb je geen schuld aan. Deel je verhaal met je partner, ga langs bij een psycholoog of de dokter die naar je luistert.