Bewezen: Dit is waarom mannen zich minder geroepen voelen om op te ruimen
Vroeger was het doodnormaal dat de vrouw het hele huishouden verzorgde, maar tegenwoordig zien we het liever 50/50. Zo'n eerlijke verdeling blijkt in het echt te mooi om waar te zijn. Het stereotype heerst nog dat een vrouw vaker en grondiger zou schoonmaken dan een man. Dat zou kunnen komen doordat de vuile was, volle vaatwasser en vieze ramen de man simpelweg niet opvalt. Uit recent onderzoek blijkt dat mannen helemaal niet blind zijn voor rommel. Wat is dan de reden...?
Lees ook: 'Ik word er gek van dat mijn man altijd voetbal wil kijken'
Blind voor rommel?
Onderzoekers van de Universiteit van California kwamen dit jaar met een wetenschappelijk onderzoek over normen over het huishouden en genderrollen. In de studie kregen 327 mannen en 295 vrouwen afbeeldingen te zien van verschillende kamers. Sommige kamers zagen er enerzijds opgeruimd en netjes uit en anderen waren juist een enorme rommel: er lagen over spullen op de vloer of er stonden vuile borden op het aanrecht.
De foto’s werden door de deelnemers beoordeeld op netheid. De kamers die er netjes uitzagen kregen een hoge rating, de kamers die er rommelig uitzagen een lage rating. Opvallend: mannen en vrouwen waren allebei positief over schone kamers en negatief over rommelige kamers. A-ha! Mannen kunnen dus wél opmerken dat een kamer rommelig is.
Rommelige vrouw is erger
De onderzoekers wilden ook een antwoord op de vraag waarom vrouwen meer tijd spenderen aan huishoudelijke taken vergeleken met mannen. In het tweede deel van het onderzoek is een persoon toegevoegd aan de afbeeldingen met schone en rommelige kamers. Deze afgebeelde bewoner was een man of een vrouw. Je raadt het al... toen kwam de aap uit de mouw. Een rommelige kamer met een vrouw kreeg een slechtere beoordeling dan wanneer een man was afgebeeld. En andersom. Een nette kamer met een man kreeg een hogere rating dan met een vrouw.
Sociale verwachtingen
Het is dus duidelijk: de verwachtingen zijn hoger bij een vrouw. Volgens bovenstaand onderzoek en sociologische theorieën zorgen sociale verwachtingen ervoor dat vrouwen meer tijd spenderen aan huishoudelijke taken. Mensen verwachten bij een vrouw dat een kamer netter is dan bij een man. Om aan die verwachting te voldoen, maken vrouwen dus grondiger schoon. Een man voelt zich minder geroepen om op te ruimen omdat hij minder ‘gestraft’ wordt dan een vrouw bij het zien van een rommelige kamer.
Ondanks deze sociale verwachtingen leven we in 2019 en zijn niet alle mannen rommelkonten en niet alle vrouwen onwijs ordelijk en netjes, dit kan net zo goed andersom zijn. Emancipatie in de afgelopen decennia heeft ervoor gezorgd dat zowel mannen en vrouwen werken en huishoudelijke taken doen. In de verdeling valt bij veel stellen vast nog wat te winnen. Bovendien werd dit onderzoek uitgevoerd in de Verenigde Staten en de daar heersende sociale verwachtingen. Elk land heeft cultuurverschillen. Dit onderzoek is (nog) niet in Nederland gedaan. Mocht een soortgelijk onderzoek in Nederland worden uitgebracht, dan zijn wij de eerste die het gaan lezen!
Lees ook: Wat jullie knuffelhouding over je relatie zegt