Haar doneren: al je vragen beantwoord!
Je haar doneren aan het goede doel: voor velen is het dé reden om toch de schaar in hun lange lokken te zetten. Als je besluit om je haren te doneren, zit je waarschijnlijk met allerlei vragen. Je wilt immers dat de gedoneerde lokken goed terecht komen. Wat zijn de eisen voor je haar doneren, hoe stuur je het op en wat wordt er met je haren gedaan? Lees hier alle antwoorden op je vragen.
Lees ook: De beste kapsels voor een lang gezicht 2019
Waarom je haar doneren?
Een geldbedrag overmaken naar een goed doel is makkelijk en zo gedaan, maar een onderdeel van jezelf afstaan voor iemand in nood... Je haar doneren voor een ander, dat is pas bijzonder. Met haardonaties maken goede doelen als de Haarstichting en Haarwensen pruiken voor vrouwen die hun haar zijn verloren door kanker. Deze vrouwen hebben zelf geen financiële middelen om een pruik te kopen en kunnen op de wachtlijst voor een gratis haarwerk van gedoneerd haar.
Je haar doneren: dit zijn de voorwaarden?
Om te zorgen dat al het gedoneerde haar daadwerkelijk gebruikt wordt, zijn er een paar regels rondom je haar doneren. Hier komen ze dan:
- Het haar moet minimaal 30 centimeter lang zijn, het liefst zonder korte laagjes.
- Alle natuurlijke haarkleuren worden geaccepteerd.
- Steil, licht en sterk gekruld haar wordt geaccepteerd.
- Het haar moet schoon en droog zijn bij het opsturen.
- Het haar dient goed verzorgd te zijn.
- De leeftijd van het haar maakt niet uit, zolang het niet te droog is.
- Het haar moet in een of meerdere vlechten worden verzonden met elastiekjes aan beide kanten.
Per stichting verschilt het of ze wel of niet geverfd of grijs haar gebruiken. Sommige maken een uitzondering als het haar een natuurlijke kleur heeft en/of professioneel gekleurd is. Zo accepteert Haarwensen geen grijs en geverfd haar, maar de Haarstichting wel.
Waar kun je je haar doneren?
In Nederland werken duizenden kappers samen met het goede doel voor haar donaties. Je kunt dan bij hen terecht om je vlecht te doneren. De kapper kijkt of je haar voldoet aan de eisen en vlecht en knipt het haar af. Vervolgens kan de kapper gelijk een mooie, nieuwe coupe bij je knippen. De kapper zorgt er ook voor dat de vlecht naar het goede doel wordt opgestuurd. Er zijn zelfs kappers die gratis knippen om met 50% korting knippen voor haar doneren. Zoek naar de deelnemende kappers op de website van de Haarstichting of Haarwensen.
Daarnaast kun je ook thuis de schaar erin zetten. Je kunt de vlecht het beste op deze manier afmeten en knippen:
- Maak één of meerdere staarten in het haar
- Meet de lengte van deze staarten (dit dient minimaal 30 cm te zijn)
- Maak een vlecht in de staart(en)
- Knip de vlecht(en) 2 á 3 centimeter boven het bovenste elastiekje af.
Nadat de stichting je haar heeft ontvangen, krijg je bericht en zullen ze van jouw gedoneerde lokken een haarwerk maken. Indien je twijfelt of jouw haar geschikt is om te doneren, kun je altijd contact opnemen met de desbetreffende stichting of een aangesloten kapperszaak.