Waarom relatietherapie juist slim is als je relatie nog goed gaat

Relaties door Roos

Aan het begin van je relatie is het rozengeur en maneschijn. Je bent gek op elkaars kwaliteiten en slechte kanten? Die zie je nog niet. Kortom, alles is koek en ei. Er is dan ook geen reden om in therapie te gaan als het zo goed gaat, toch? Toch kan het volgen van relatietherapie in een vroeg stadium, jullie in de toekomst juist behoeden voor een neerwaartse ruziespiraal.

relatie

Opgebouwde spanning

Elke relatie gaat met pieken en dalen. Tijdens een piek zijn jullie on top of the world en hoteldebotel verliefd op elkaar. Toch begint het feit dat hij zijn sokken altijd overal laat slingeren na verloop van tijd wel te knagen. En dat chaotische karakter dat eerst zo aandoenlijk leek, wordt op den duur best irritant. 

Het gevolg? Spanningen bouwen zich op en jullie eens zo zorgeloze relatie komt op scherp te staan. De bom die zich aan het opbouwen is, zal vroeg of laat een keer ontploffen. En wanneer je relatie eenmaal in dat stadium is beland... is het knap lastig om er weer uit te komen. Vaak overwegen stellen dan ook pas therapie als ze geen andere uitweg zien. En dan is het eigenlijk al te laat. Juist daarom kan relatietherapie goed kan zijn als je relatie nog géén dieptepunt heeft bereikt.

Relatietherapie: wees op tijd

Psycholoog en schrijver Marcelino Lopez ziet in de praktijk dat veel mensen baat hebben bij relatietherapie: “Helaas wordt het nog te weinig ingezet en vaak ook te laat. Mensen weten simpelweg niet goed wat relatietherapie is en wat je er aan kunt hebben.” Ook waarschuwt hij dat je beter niet te lang met relatietherapie kunt wachten: “De tocht naar boven duurt een stuk langer als je onderaan begint. Als je er op tijd bij bent, zijn de problemen over het algemeen ook gemakkelijker op te lossen.”

Toegegeven, het idee van therapie voorstellen aan je lief is niet bepaald romantisch. Zeker niet als jullie relatie nog goed gaat. Toch is het grootste misverstand in de liefde volgens Marcelino Lopez dat alles vanzelf moet gaan: “Het romantische idee dat de liefde altijd moet vlammen, saboteert relaties die in de praktijk prima werken.”

Therapie in een vroeg stadium kan je relatie in de toekomst dan ook redden. Tijdens de sessies leer je je jezelf en je partner beter kennen. Irritaties worden vroegtijdig blootgelegd en je krijgt inzicht in hoe relatieproblemen precies ontstaan. Daarbij leer je om beter te communiceren met elkaar en signalen vroegtijdig te herkennen, waardoor je een negatieve ruziespiraal (of erger: oorlog) kunt voorkomen.

Communicatietips

Vind je het lastig om therapie voor te stellen, maar ben je wel geïnteresseerd in hoe je beter kunt communiceren met je partner? Hieronder een aantal communicatietips van Marcelino:

1. Maak vage verwijten concreet en positief

Vage verwijten in een relatie klinken vaak zo: ‘Neem me nou eens serieus.’ ‘Ik wil dat je er vaker voor me bent.’ ‘Ik wil meer qualitytime.’ ‘Ik voel me niet bijzonder voor jou.’ Maar wat bedoel je op zo’n moment nu echt? Je partner kan er weinig mee, zonder dat je het concreet maakt. 

2. Leer elkaars taal kennen

Hetzelfde woord hoeft lang niet altijd hetzelfde te betekenen voor jou en je partner. Wat bedoelt je partner bijvoorbeeld met ‘een opgeruimd huis’? Wordt dat huis één keer per week schoongemaakt? Of drie keer? Daar wil je achter komen, voordat je naar je hoofd geslingerd krijgt dat je een rommelkont bent.

3. Focus je op wat je wil bereiken

Bedenk bij jezelf: in wat voor relatie wil ik zitten en hoe vergroot ik de mogelijkheden die te krijgen? Discussies gaan vaak over kleine dingetjes en de valkuil is om verstrikt te raken in een welles-nietes spelletje. Als je doel is om te streven naar een prettige relatie, dan lijkt die discussie om wie het vuilnis buiten zet lang zo belangrijk niet meer. 

4. Uit kritiek als een vraag of wens

Vind je dat je partner te weinig aandacht aan je besteedt? In plaats van hem of haar dat te verwijten, kun je ook voorstellen om eens wat leuks te ondernemen samen. Op die manier werk je samen aan een oplossing.

5. Maak goede afspraken

Schoonmaakroosters, taakverdelingen en concrete afspraken: het is goud voor elk samenzijn. Van een goede afspraak kan een stel jarenlang profijt hebben. Hebben jullie altijd ruzie om de afwas? Dan hebben jullie daar nooit duidelijke afspraken over gemaakt. Nergens voor nodig! Verdeel de taken en vermijd daarmee irritaties.

6. Houd het positief

Negatieve en agressieve communicatie heeft een veel destructievere kracht dan je vaak denkt. Goed om te onthouden: elke negatieve uitwisseling (kritiek, schelden, kwetsen, negeren) staat in gezonde relaties tot vijf positieve interacties (complimentje, aandacht, interesse, attent zijn). 

Marcelino Lopez is psycholoog, relatietherapeut en schrijver van twee boeken over liefde in het moderne, digitale tijdperk: Liefdesgedoe (2018) en Liefde in Tijden van Facebook (2012). 

Lees ook: Dromen over je ex: wat betekent dat?

Beeld: iStock