Afval scheiden, heeft het nou wel of geen zin?
Op je werk, thuis of bij de afvalcontainers in de straat: afval scheiden. Het is een nogal actueel onderwerp waar je bijna dagelijks mee te maken krijgt. En dat het goed is voor het milieu en onze planeet weten we inmiddels wel. Maar welk afval is nu zinvol om te scheiden en waar kun je beginnen? Wij zochten het voor je uit.
Lees ook: Welke dingen moet je op 60 graden wassen?
Afval scheiden: Vier voordelen
Het scheiden van afval heeft als voordeel dat bepaalde materialen hergebruikt kunnen worden, door ze te recyclen. Het voordeel daarvan? Er zijn minder energie, geld én grondstoffen nodig om nieuwe materialen te maken. En dat is niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor jouw portemonnee, want de milieubelasting gaat naar beneden. Recyclen is dan ook veel beter dan verbranden, en wel om vier redenen:
- Minder grondstoffen nodig: namelijk bomen voor papier, aardolie voor plastic en metalen voor apparatuur en blik.
- Landbouwgrond kan gebruikt worden om voedsel te verbouwen
- Recyclen kost minder energie dan het winnen van grondstoffen en maken van nieuwe materialen. En de kwaliteit van gerecyclede materialen is vaak net zo goed.
- Er komen minder broeikasgassen vrij bij recyclen
Geruchten
Goed, recyclen is dus top! Maar het begint bij jou thuis. Maar heeft het scheiden van afval nou eigenlijk wel zo’n zin? Er zijn geruchten dat apart ingezamelde afval alsnog op een grote hoop terecht komt. Is dat waar? Volgens Milieucentraal is dit een fabeltje. Wél komt het af en toe voor dat een grote partij gescheiden afval wordt afgekeurd, omdat er alsnog teveel afval bij zit dat er niet hoort. Daarom is het des te belangrijker om zorgvuldig je afval te scheiden.
Verder zijn er ook mensen die denken dat thuis afval scheiden maar een druppel op een gloeiende plaat is. Kortom, dat huisafval maar een fractie is van het probleem en dat afval scheiden bij jou thuis geen zin heeft. Dit is niet waar. Volgens Milieucentraal is het niet-gerecyclede afval van de bouw, industrie en landbouw bij elkaar nog minder dan het niet-gerecyclede afval in huis! In 2015 waren alle huishoudens bij elkaar goed voor ruim 8.200 kilo afval. Dat is nogal wat. Het loont dus zeker om je afval te scheiden.
Glas en papier scheiden
Goed, afval scheiden is dus een goed idee. Maar waar begin je? Je kunt beginnen met je glas en papier apart in te zamelen. Zet twee grote kratten in je keuken of ergens in de schuur en leeg deze eens in de zoveel tijd in de daarvoor bestemde bakken. Er bevindt zich altijd wel zo’n bak in jouw buurt. Waar dat precies is, kun je vaak vinden op de website van jouw gemeente.
Gft afval scheiden
Scheid je al glas en papier? Goed bezig! Dan kun jij door met scheiden voor gevorderden: namelijk gft afval. Hier kun je groente, fruit, tuinafval, koffiefilters, theezakjes, bloemen en kattenbakkorrels met milieukeurmerk in kwijt. Dit gaat vergisten, waarmee energie opgewekt kan worden. Gft-afval kun je op veel plekken laten ophalen in een groene container. Check even hoe dit in jouw buurt geregeld is.
Plastic scheiden
Hoe zit het met plastic? Ook dit kun je apart scheiden, waarbij plastic verpakkingen samen met metaal (blik) en drankkartons (PMD) in dezelfde zak verzameld mogen worden. Het verschilt per buurt of je jouw PMD afval in speciale containers kwijt kunt of dat het langs de straat wordt opgehaald. Bij dit afval zit trouwens wel een complexe gebruiksaanwijzing van welke materialen nu wel en niet onder PMD afval vallen.
Lees ook: Frituurpan schoonmaken: dat doe je zo
Beeld: iStock