Wat betekent een witte tong?
Wist je dat je tong je van alles kan vertellen over je gezondheid? Een 'gezonde' tong is roze en egaal. Een andere kleur of oneffenheden kunnen wijzen op gezondheidsproblemen. Zie jij een witte tong als je 'A' zegt wanneer je voor de spiegel staat? Misschien is er meer aan de hand.
Lees ook: Het Grote Ontstoken Tandvlees Dossier
Hoe ontstaat een witte tong?
Een witte tong is een veelvoorkomende 'tongklacht' en wordt ook weleens witte beslag genoemd. Niet schrikken, maar het wordt veroorzaakt door overmatige schimmelgroei. Schimmels en bacteriën zijn altijd aanwezig in je mond, maar soms nemen ze de overhand en dan kunnen er klachten ontstaan. Zoals een witte tong dus. Een verminderde weerstand, slechte lichamelijke conditie, roken, slechte mondverzorging, te weinig water drinken, teveel alcohol drinken kunnen de boosdoener(s) zijn. Ook kan het een gevolg zijn van medicatie, zoals antibiotica of chemotherapie.
Wat te doen tegen een witte tong?
Een medische behandeling is in de meeste gevallen niet nodig. Vaak verdwijnt een witte tong vanzelf. Wel zijn er manieren om een witte tong te verminderen en/of voorkomen.
Een gezonde mond is het allerbelangrijkste. Poets je tanden twee keer per dag en gebruik dagelijks flossdraad, tandenstokers en ragers. Poets ook je tong en/of gebruik een tongschraper om zoveel mogelijk bacteriën te laten verdwijnen. Als je dit consistent doet zul je niet alleen merken dat je adem frisser ruikt, maar ook dat de witte aanslag op je tong vermindert.
Blijft de witte tong aanhouden of keert het vaak terug? Dan is het wijs om je huisarts te bellen voor een afspraak. Er kan namelijk ook sprake zijn van een aandoening. Better safe than sorry!