O nee, de kat plast in huis!
We begrijpen wel dat katten wereldwijd de meest geliefde huisdieren zijn. Ze zijn eigenzinnig, meestal lief, vaak zo gek als een deur en low maintenance. In tegenstelling tot een pup, is een kitten met een paar maanden al zindelijk. Heerlijk, toch? Plast jouw poezenbeest toch plots naast de kattenbak? Dit kan er aan de hand zijn.
Lees ook: Dit is waarom je kat je naar de plee volgt
Plassen of sproeien?
De bankbekleding kapot krabben, door het huis rondrennen en dode vogels voor de tuindeur leggen... katten hebben veel gekke trekjes, maar in huis plassen - buiten de kattenbak - is daar meestal niet een van. Als ze wel buiten de poezenpot pissen, is het verstandig om te onderzoeken waarom dit gebeurt. Daarbij is het belangrijk om te bepalen of het gaat om sproeien of plassen. Sproeien is - hoewel vervelend - wel normaal gedrag bij katten en heeft een andere aanpak nodig dan plassen buiten de bak. Het verschil is gemakkelijk te zien. Kijk naar de houding die de kat of poes aanneemt. Plassen doet het dier zittend of hurkend en sproeien staand met de staart omhoog.
Kattenbakproblemen
Katten zijn van zichzelf schone beestjes. Daarom doen ze het liefst hun plasje of poepje op een schone kattenbak. Is de bak vol met klonten, dan zullen ze er eerder voor kiezen om hun behoefte ergens anders te doen. De locatie van de bak is ook belangrijk. Is het op een veilige, rustige plek waar ze gemakkelijk bij kunnen? Als je een grote woning hebt, is het aan te raden om meerdere kattenbakken te nemen. De regel is: voor elke kat in huis één bak, plus één extra. Ook hebben sommige katten een sterke voorkeur (of afkeur) wat voor soort kattenbakkorrels er gebruikt worden. Vaak zijn overdreven geparfumeerde korrels niet voor de poes. Plast de kat steeds op dezelfde plek in huis? Zorg dat je de plek goed schoon en droog maakt, zodat de kat dit niet gaan zien als de nieuwe plasplek. Maak het een onaantrekkelijke plek om hun behoefte te doen door er aluminiumfolie neer te leggen. Zodra ze een stap erop zetten, schrikken ze. Zorg ook dat je alle urinelucht (ook uit tapijt) met dit middeltje verwijdert.
Helpt het niet? Een andere optie is om dan de kattenbak hierheen te verplaatsen. Zet 'm daarna elke dag een stukje meer naar een geschiktere plek. Maak het jezelf makkelijk door een zelfreinigende kattenbak te nemen.
Stress
Katten houden van rust, reinheid en regelmaat. Verandering in hun territorium kan behoorlijke stress opleveren. Denk aan een verhuizing/verbouwing, nieuw familielid of huisdier, ruzie met een buurkat, een ongeluk of een baasje dat lange tijd op vakantie is. De stress kan allerlei klachten veroorzaken, waaronder plassen buiten de kattenbak. Probeer stress zo veel mogelijk te beperken voor je huisdier en zorg dat het beestje altijd een eigen plekje heeft om te schuilen.
Lichamelijke problemen
Als een kat opeens onzindelijk is, kan het een teken zijn dat het lichamelijk niet goed gaat. Misschien heeft het dier blaasontsteking of nierproblemen. Miauwt het plots tijdens het plassen, doet het veel en kleine plasjes en zit er mogelijk bloed bij de urine? Neem contact op met dierenarts, hij kan vaststellen of er sprake is een blaasontsteking of andere lichamelijke ongemakken.
Voorkom dat je kat plast buiten de bak
Alle tips nog even op een rijtje:
- Zorg voor meerdere kattenbakken door het huis
- Zet de kattenbak op een rustige, veilige plek
- Plaats de kattenbak niet vlakbij de slaap- of eetplek
- Stoor je kat niet tijdens zijn toiletbezoek
- Straf een gestreste kat niet
- Leg een stuk aluminiumfolie op de plek waar ze willen plassen
- Zorg dat de kat kan schuilen
- Knuffel en speel elke dag met de kat
- Zet op meerdere (rustige!) plekken schoon drinkwater
- Tegen blaasontsteking: stimuleer je kat om te drinken met een drinkfontein
- Introduceer nieuwe huisgenoten (kind, volwassene of huisdier) altijd stapje voor stapje
- Geen succes? Raadpleeg de dierenarts en/of een kattengedragsdeskundige