Alles over wol: Deze ‘wollen’ truien blijven lang mooi, deze minder
Nu het buiten steeds kouder en donkerder wordt, is er maar één item dat jij elke ochtend uit je kast wilt trekken. Die warme wollen trui! Misschien heb je er ook alweer een paar in de winkel gezien die je wilt kopen. Toch is de ene ‘wollen’ trui de andere niet. Je zult het wel herkennen: die ene ging veel sneller ‘pillen’ en uit vorm dan die ander. Welke soorten natuurlijke en synthetische wol zijn een goede keuze om te kopen, en welke kun je beter laten hangen?
Natuurlijke wol vs. synthetisch
Allereerst is het belangrijk om te weten dat er zowel natuurlijke wolsoorten bestaan als synthetische. Dat merk je vaak terug in de prijs, maar ook in de kwaliteit. Zo zul je zien dat een trui die snel uit vorm raakt vaak voor een groot deel (al dan niet geheel) uit acryl bestaat. Een trui van acryl kan soms stukken goedkoper zijn, maar bedenk ook dat deze truien vaak minder lang meegaan. Uiteindelijk is goedkoop dan toch duurkoop. Soms zijn truien ook deels van natuurlijke materialen gemaakt: bijvoorbeeld voor de helft van acryl en voor de andere helft van wol of katoen. Zolang minstens de helft van een natuurlijk materiaal is gemaakt, zal je qua kwaliteit goed zitten.
Pluisjes op je trui
Zwarte truien kunnen het nadeel hebben dat ze stofjes of haartjes aantrekken die je vervolgens goed kunt zien. Niet als het van natuurlijk wolmateriaal is gemaakt! Een wollen kledingstuk is namelijk antistatisch en heeft van nature een beschermend laagje.
Wol wassen
Tegenwoordig is het vaak niet meer zo dat je een wollen trui helemaal niet meer kunt wassen. Nieuwe technieken, bijvoorbeeld superwash wool, zorgen ervoor dat je je wollen trui gewoon in de wasmachine kunt doen. Toch is dit niet zo vaak nodig, wollen kleding is zelfreinigend en heeft aan een dag goed luchten vaak al genoeg.
Soorten synthetische ‘wol’
Acryl is een veelgebruikte synthetische stof. Je kunt acryl makkelijk wassen, maar het blijft vaak niet erg mooi. De vorm gaat er snel uit en de stof pilt snel. (Pillen betekent dat je van die pluisjes op je trui krijgt.) Ook polyester kun je goed wassen en zien we steeds vaker terug in de kledingrekken door het almaar duurder wordende katoen. Afhankelijk van de kwaliteit van polyester kan het soms benauwd aanvoelen. Polyamide tenslotte wordt voornamelijk gebruikt om stoffen sterker te maken. Sokken bijvoorbeeld.
Soorten natuurlijke wol
Toch is het ook goed om te kijken naar wélke soorten natuurlijke wol er zijn. Het ene wol is namelijk het andere niet, en sommigen raden we door dierenleed echt af te kopen. Allereerst wol van het meest voorkomende schapenras: merinowol. Deze truien hebben vaak een fijne structuur, zijn dus niet superdik, maar wel warm en het blijft lang mooi. Scheerwol is onbeschadigde wol, verkregen van een gezond, levend schaap (worden wij blij van!). Dan heb je ook nog scheurwol, wat weer iets anders is. Dit is wol dat ontstaat door het opnieuw verwerken van gebruikte kleding en afvalresten van de textielindustrie. Lamswool heb je vast ook weleens gezien: dit is wol dat verkregen wordt door een lammetje voor de eerste keer te scheren. Dit is heel zacht materiaal en zul je vaak in combinatie zien met nylon of polyamide. Cool wool is erg dun en wordt vaak gebruik voor pakken of colberts. Dit kun je ook in de zomermaanden blijven dragen. Een van de luxere en mooiere wolsoorten is ongetwijfeld kashmier (of cashmere). Deze wol komt van de kashmiergeit en voelt echt heerlijk aan, maar is ook prijzig. Er zijn ook truien te vinden waarvan een deel kashmier is.
Wol en dierenleed
Niet alle wol is helaas even onschuldig. Er zijn wolsoorten bekend waarvan het winnen ervan allesbehalve diervriendelijk gaat. Mohair komt bijvoorbeeld van de angorageit en wordt door vele modemerken al niet meer gebruikt door de vreselijke manier waarop angorageiten behandeld worden. Dit geldt ook voor angorawol van het angorakonijn. De wol wordt vaak levend uit de konijnen getrokken (als je het niet gelooft, zoek eens op YouTube) en dat levert wrede pijnen op bij de beestjes. Ze kermen het dan ook uit.
Lees ook: Bruin is de kleur van het najaar 2018 en zo draag je het