4 tekenen dat jij en je partner niet goed communiceren (+ de oplossing)
Praten kunnen we allemaal, maar of we ook goed kunnen communicéren? Nou, dat valt vies tegen. Een goed verstaander heeft een half woord nodig? Was het maar zo'n feest! Vooral in een relatie valt er nog heel wat te winnen met een eerlijk en helder gesprek. Dus check gauw wat je wel en vooral niet moet doen.
Lees ook: Zo kom je over iemand heen die jou uit het niets heeft gedumpt
Probleem: Je denkt voor elkaar
Wanneer je elkaar zo lang kent dat je elke moedervlek van de ander kent, kan het voorkomen dat je voor elkaar gaat denken. In sommige situaties kun je inderdaad de reactie van je geliefde invullen, maar niet altijd. We hebben vaak de neiging om te voorstellen wat de ander voelt en denkt en daarom een gesprek bij voorbaat niet aan te gaan. Je weet niet alles wat in het koppie van je geliefde omgaat. Realiseer je ook dat in al die jaren de denkwijze van je partner door ouder worden of omstandigheden ook veranderd kan zijn.
De oplossing: In werkelijkheid kan je partner je juist nog verrassen! Luister altijd aandachtig naar wat de ander zegt in plaats van zijn of haar antwoord in te vullen. Wees open en niet oordelend, ook als je het oneens bent. Agree to disagree is ook een oplossing.
Probleem: Jullie begrijpen elkaar om de haverklap verkeerd
Een misverstandje, het kan de beste overkomen. Wanneer dit (bijna) dagelijks gebeurt, wordt je relatie er alles behalve leuker op. Ook als je jezelf verbetert, blijf de ander standhouden bij zijn eerste conclusie.
Oplossing: Komen dit soort misvattingen vaker voor dan GTST op de buis is? Neem niet aan dat je partner aan een half woord genoeg heeft. Praten is makkelijk, maar effectief communiceren is iets wat je moet oefenen. Train jezelf om veel duidelijker te zijn betreft je emoties, planning en mening. Zelfs (vooral) als je weet dat je vriend(in) hier eigenlijk een andere mening over heeft. Je kunt het maar beter gelijk duidelijk maken.
Probleem: Je bekvecht continu over kleine dingen
De vaat, het avondeten of de rondslingerende sokken... you name it. Er zijn in een week tientallen irritantiepunten. En iedereen weet hoe snel een klein ruzietje om niks op kan blazen... Wanneer je continu strijd hebt over al die kleine dingetjes, is het een teken dat jullie je grenzen niet goed aangeven. Daarnaast kan het een signaal zijn van onderliggende, grotere relatieproblemen die niet besproken worden. Als je gaat ruziën over de kleine dingetjes, kom je al gauw uit op de grote dingen.
Oplossing: Pick your battles. Is een slingerende sok nou echt het einde van de wereld? Nee. Maak duidelijk afspraken en leer ook om compromissen te stellen. Heb je echt te maken met een sloddervos of juist met een neatfreak als partner, overweeg dan om een schoonmaaker in te huren. Zorg ook dat je regelmatig uit het huis bent. Jullie komen dichterbij elkaar en het brengt die kleine irritatiepuntjes weer in perspectief.
Probleem: Je praat niet, maar je schreeuwt
'Hoe harder ik het zeg, hoe beter de boodschap overkomt', denken veel mensen. Als ik maar luid genoeg praat, dan weet hij of zij dat het menens is. Well.... guess again. Het enige resultaat van schreeuwen is dat de ander zich óók boosmaakt en een potje terugblèrt. Hoewel je misschien denkt: pfoe, ik heb tenminste al m'n frustraties eruit gegooid, is de boodschap in werkelijkheid niet overgekomen. Alles wat je wilt mededelen gaat het ene oor in... en het andere oor weer uit. Ga maar eens na over jij het serieus opvat als je partner tegen jou schreeuwt. Ontstaat er begrip voor diens mening of word je zelf alleen maar kwader of verdrietiger.
Oplossing: Ook als je uitgedaagd wordt: blijf rustig en langzaam praten. Tel tot tien seconden als je de Hulk in jezelf wakker voelt worden. Of loop desnoods even van de situatie weg, zodat je in the heat of the moment niets zegt waar je later spijt van gaat krijgen. Krop negatieve emoties niet op, maar probeer ze gelijk rustig en helder te bespreken. Er keer op keer over blijven zeuren is niet nodig. Na één keer moet de boodschap duidelijk zijn. Geef de ander ook de kans om zichzelf te verbeteren. Dat het voor jou vanzelfsprekend is, betekent niet dat het voor hem of haar ook geldt.