Dit is waarom weinig seks hebben niets over je relatie zegt - VRIJ-dag
Eerst verzuip je in geiligheid en duik je het liefst elke seconde van de dag op je lover, terwijl het enige waar je nu in verzuipt je oversized huispak is. Sexy is anders, maar de seks wordt nu eenmaal minder als je een langere tijd een relatie hebt. Jammer? Ja. Maar zegt het iets over de kwaliteit van je relatie? Niet per se, en dit is waarom.
Lees ook: Zo laat je de temperatuur binnen stijgen wanneer het buiten koud is
Seks is heerlijk, maar...
De voordelen van seks zijn eindeloos: het geeft een gevoel van verbondenheid, het verdiept je relatie, het is lekker en je slaapt er ook nog eens lekker op. Reden genoeg om elke avond op je lover te duiken, right? Nee! Sterker nog, hoe langer de relatie duurt, des te minder men over het algemeen sekst. Het schijnt zelfs dat de helft van de stellen die langer dan tien jaar bij elkaar zijn, zelfs langere periodes helemaal geen seks hebben.
Betekent dat dat de koek dan op is? Is er iets mis? Nee, dat hoeft helemaal niet, want seksloze periodes zijn gewoon eerder regel dan uitzondering. Toch is één ding belangrijk: laat het vlammetje niet volledig uitdoven. Hij kan heus wel even op een laag pitje, maar zodra je 'm laat uitdoven is de kans klein dat je ‘m ooit nog aangewakkerd krijgt. Denk maar aan die vuurtjes tijdens Expeditie Robinson: verdomd lastig aan te krijgen zonder beginvlammetje.
1. Kinderen
Er zijn een aantal redenen waarom de seks in lange relaties op een lager pitje komt te staan. Met stipt op nummer één: kinderen. Weinig tijd, weinig slaap en 24/7 oververmoeid door het leven. Zeg maar dag tegen je seksleven. “Met de komst van een kind krijg je er een belangrijke rol bij en verandert ook je relatie”, vertelde Ellen Laan, hoogleraar seksuologie, aan Psychologie Magazine. “Dan is het toch heel raar om te verwachten dat seks in dezelfde frequentie doorgaat? Het is helemaal niet erg om een periode minder te vrijen. Laten we vooral seks hebben omdat we dat willen, niet omdat het van de statistieken moet.”
2. Van lovers naar maatjes
Een andere reden om minder seks te hebben is dat je lover op den duur meer een maatje wordt. Je kent diegene door en door, maar dat zorgt er wel voor dat de mysterie en passie die eerst nog voor spanning zorgden, nu tot beneden NAP zijn gezakt. Balen! Maar ook geheel normaal. Je hoeft je volgens Ellen pas zorgen te gaan maken als ‘weinig seks’ een symptoom is van het ontbreken van intimiteit, ook op andere gebieden. Zoals een intieme knuffel, een arm om je heen op straat of een compliment als je er mooi uitziet. Juíst dat is liefde en seks is daar eigenlijk maar een klein onderdeel van.
3. Verschil in libido
Tot slot kan minder seks ook komen door een verschil in zin. Waar je partner het liefste drie keer per week sekst, vind jij twee keer per maand misschien wel genoeg. Aan het begin van je relatie gaat alles vanzelf, maar naarmate je langer samen bent wordt het verschil in behoefte zichtbaar. Relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven kan daar kort over zijn: "Welkom in relatieland! Dit heeft zo’n beetje ieder stel."
Vaak is het de vrouw die minder vaak zin heeft en dat komt over het algemeen omdat er bij vrouwen iets meer dan penetratie nodig is om klaar te komen. Vrouwen zouden daarom volgens Ellen meer de regie moeten nemen over hun eigen seksuele genot: “‘Daarvoor moet je misschien uit je comfortzone, maar het is wel de moeite waard. Want het is niet erg als je weinig vrijt, maar het is wél erg als je bijna nooit een orgasme hebt.” Dat is natuurlijk vooral heel erg zonde.
Daaraan voegt Jean-Pierre nog aan toe: “Verschuil je niet achter dooddoeners als: ‘Ik heb nou eenmaal geen zin.’ Of: ‘Ik wil nou eenmaal vier keer per week.’ Dat is geen liefde. Liefde is vragen: ‘Schatje, wat wil jij nou eigenlijk, wat vind jíj lekker?’ Dan krijg je meer begrip voor elkaar.” En zo is het maar net.
Kortom, het is niet erg als de seks op een laag pitje komt te staan, maar wel als dat met de liefde gebeurt.
Lees ook: Sad but true: Dit is waarom een goede relatie en stomend seksleven niet samen gaan
Beeld: Unsplash, Bron: Psychologie Magazine