Van deze 10 voorwerpen in huis kun je griep krijgen

Sport & gezondheid door Julia

Sinds de laatste week van 2017 heerst er in Nederland een griepepidemie. Op een winkelmandje, een handvat op een openbaar toilet of de nootjes op de bar in een café liggen de bacteriën voor je op de loer. Toch weten veel mensen niet dat je thuis ook flink wat op kunt lopen. Daarom heeft Helpling.nl, het platform voor het boeken van een huishoudelijke hulp, de 10 meest onhygiënische items in je huishouden verzameld. 

1. De dweil
Met een miljard bacteriën per vierkante centimeter staat de mop stipt op één. Geen wonder: de dweil glijdt over de vloer en dus over stof, haren en restjes. Zet je hem na gebruik ongewassen en vochtig weer terug in de hoek? Dan vermenigvuldigen de bacteriën zich snel.

Tip: Koop een afneembare dweil en was die na elke beurt op 60 graden. Een mop die niet in de was kan, moet je minimaal elke twee maanden vervangen.

2. Contactlenzen

Onderzoekers ontdekten in de ogen van lenzendragers meer dan 5000 bacteriën die daar normaal gesproken niet voorkomen. Hier kun je een ooginfectie door krijgen. Aangezien lenzen constant vochtig worden gehouden, is het eenvoudig voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

Tip: De bacteriën ontstaan vooral in het lenzendoosje en die breng je vervolgens over naar je oog. Vervang daarom het lenzendoosje elke drie maanden.

3. De kraan

We draaien de kraan open na het wc-gebruik, daarna wassen onze handen. En draaien vervolgens de kraan weer dicht. Een vicieuze cirkel waardoor er duizenden bacteriën op onze kraan zitten.

Tip: Maak de kraan een keer per week goed schoon, ook de plekken waar je moeilijk bij kunt.

4. Theedoeken

Vies, maar waar. Uit onderzoek blijkt dat 89% van alle theedoeken de e-coli bacterie bevat. Deze bacterie kan zich goed nestelen op de vochtige doek en kan een voedselinfectie veroorzaken.

Tip: Wisselen elke 2 a 3 dagen van theedoek en was hem dan op 60 graden. Gebruik daarnaast nooit de theedoek om je handen te wassen!

5. Je tas

Je zet 'm op de grond op werk, op het toilet of in de tram. Hierdoor draag je elke dag meer dan 10.000 bacteriën met je mee. Door de ruwe structuur van een tas, hebben bacteriën een goede grip.

Tip: Maak daarom de binnen én de buitenkant van je tas schoon met een doekje met schoonmaakazijn.

Lees ook: Slaap hiermee en je keelpijn is de volgende dag verdwenen

6. Knuffels

Een op de vijf kinderknuffels is nog nooit gewassen. Hierdoor zijn er op 80% van alle teddyberen besmettelijke bacteriën te vinden die onder andere urineweginfecties, diarree of astma kunnen veroorzaken.

Tip: Bevries de knuffel twee dagen in een plastic zak. De temperaturen onder nul doden huismijt en ziektekiemen. Was de teddybeer daarna op een zacht programma en laat hem twee dagen drogen.

7. Pyjama

Uit een Brits onderzoek blijkt dat mannen gemiddeld hun pyjama dertien dagen achter elkaar dragen zonder te wassen, bij vrouwen is dit zelfs zeventien (!) dagen. Niet bepaald bevorderend voor de hygiëne in je bed. Shock: van een vieze pyjama kun je zelfs blaasontsteking krijgen.

Tip: Wissel twee keer per week van pyjama en was je vieze pyjama op 60 graden.

8. Het nagelschaartje

Onder je vingernagels groeien bacteriën. Bij mannen bevat 24% van de nagels darmbacteriën, bij vrouwen is dit 15%. Ew! Deze diarree veroorzakende bacteriën verplaats je naar het schaartje wanneer je je nagels knipt.

Tip: Maak je nagelschaartje eens per maand met desinfecterend middel schoon én deel hem niet met anderen. Zo kun je handschimmels overdragen.

9. Je schoenen

Je schoenzolen bevatten meer dan 421.000 bacteriën die je nietsvermoedend mee naar huis neemt. Schoenen op de mat achterlaten is helaas niet de oplossing: zelf je sokken absorberen veel van deze bacteriën.  

Tip: Trek je schoenen uit in de hal, zodat je de bacteriën niet door het hele huis verspreid. Dweil daarnaast elke week met allesreiniger.

10. Sponsjes

Een oud sponsje kan meer vuil verspreiden dan dat het verwijdert. Gemiddeld zitten er meer dan 10 miljoen bacteriën per vierkante meter op een gebruikt sponsje.

Tip: Wees niet te krenterig met sponsjes. Als je dagelijks sponsjes gebruik, pak dan elke week een nieuwe. De oude spons mag je weggooien of gooi 'm gewoon in de vaatwasser/wasmachine.

via GIPHY

Lees ook: Dit is waarom je NOOIT een nies moet inhouden

SaveSave