Waarom zoenen mensen eigenlijk onder de maretak?

Vrije tijd door Laura

Je hebt het ongetwijfeld wel eens in een Amerikaanse of Engelse kerstfilm gezien. Een stelletje dat elkaar kust onder de 'mistletoe'. Heb je je altijd al afgevraagd waar de traditie rond de maretak vandaan komt? Wij ook! We hebben het voor je uitgezocht. 

maretak

Lees ook: Deze (kerst)films draaien deze week op televisie

Vruchtbaarheidsritueel

De traditie om onder een maretak te zoenen is niet zomaar uit de lucht komen. De plant werd eeuwen terug al gebruikt door de Kelten en Germanen. Het speelde een belangrijke rol in vruchtbaarheidsrituelen. Tijdens het ritueel werden een afgesneden maretak aan een boom gehangen. Hieronder werd een dier geofferd voor de geesten van de vruchtbaarheid, waaronder godin Freya. Toen de eerste Christenen naar West-Europa kwamen, werd dit 'heidense' gebruik van de maretak in sommige kerken verboden. In Groot-Brittanië werden vroeger speciale 'Mistletoe' diensten gehouden voor criminelen en zondaars om vergiffenis te krijgen. Ook in Scandinavië speelde de plant een belangrijke rol. Zij zagen het als een symbool voor liefde en vriendschap. Vijanden die elkaar ontmoetten in het bos onder een maretak, moesten een wapenstilstand houden. En zo werd het een gebruik om tijdens kerst, het feest van samenkommen, een maretak op te hangen.

Oké, duidelijk. Maar wie kwam erop om te zoenen onder de maretak? In Groot-Brittanië is deze traditie begonnen. Oorspronkelijk moest elk kussend stel een besje van de mistletoe pakken. Wanneer de besjes op waren, mocht er niet meer gekust worden. Tegenwoordig is die 'regel' versoepelt en mag er zo vaak als je wilt gezoend worden! Of juist niet...

via GIPHY

Lees ook: Lockdown tijdens oudejaarsavond 2021: dingen om te doen