Twitter enthousiast over actie Lubach tegen kinderarbeid in kledingindustrie
De grote vraag die gisteravond in het programma Zondag met Lubach gesteld werd was: ‘Door wie worden onze kleren gemaakt?’ En het antwoord bleek niet gemakkelijk te vinden. Lubach was het zat en besloot het eens tot op de bodem uit te zoeken. Wat bleek? Duurdere merken doen het niet beter dan de goedkope merken. Lubach kwam met een idee en dat werd door veel mensen juichend in ontvangst genomen.
Noodkreten in kleding gevonden
Medewerkers van een Zara-winkel in Istanbul meldden afgelopen week dat Turkse fabrieksmedewerkers wanhopige noodkreten in Zara-kleding hadden genaaid. Zo stond er ‘ik heb dit kledingstuk gemaakt, maar ik ben er niet voor betaald.’ Lubach ging op zoek naar wie onze kleding maakt, maar dat bleek niet zo makkelijk. Zelfs duurdere kleding kopen werkt niet, want grote merken als Prada en Louis Vutton zijn totaal niet transparant over waar kleding gemaakt wordt.
Lees ook: Met sokken aan slapen? Daarom is het wél een goed idee
Moeilijke vraag
Vaak weten consumenten ook niet waar hun kleding vandaan komt. Een consument van de Primark kan het niet deren en zegt: “Het zijn mooie kleren en het is jammer als ze dan niet gekocht worden.” Ook in de industrie is veel onduidelijkheid. Een medewerker van de Bijenkorf vertelt dat zij zelf niet eens weten waar de merken die ze verkopen geproduceerd worden. Dit komt doordat de merken wel de fabrieken bezoekt die ze opdracht hebben gegeven, maar die fabrieken besteden het werk vaak uit aan andere fabrieken. Daar kan het nóg goedkoper, maar de omstandigheden zijn er vaak veel slechter.
Lubach's actie
De presentator vindt het bizar dat niemand in een keten de garantie kan geven dat er geen kinderarbeid voorkomt en wil in actie komen. In de aflevering roept hij de politiek op om te stemmen voor een Europese wet, waarbij bedrijven verplicht worden om transparanter te zijn over waar hun kleding gemaakt wordt.
Bekijk hieronder het hele fragment van Zondag met Lubach.
Reacties
Op Twitter werd enthousiast gereageerd op de aflevering. Veel mensen vinden het goed dat er aandacht komt voor het probleem.
Iets met spijker en kop #zml https://t.co/9CCVP7VCWN
— Kevin Wiedijk (@KevinWiedijk) November 12, 2017
Gisteren @arjenlubach gekeken en op zoek wie jouw kleding heeft gemaakt? Tip: check de websites van @schonekleren & @rankabrand. Wij zijn trots op onze Turkse collega’s die aanleiding waren voor het item! #zml https://t.co/W28JVNB8H9 pic.twitter.com/xrylHk2K08
— Schone Kleren (@schonekleren) November 13, 2017
Item op #ZML gezien? #WieMaaktOnzeKleren? #WhoMadeMyClothes? waarin Arjan pleit voor een Europese wet! Doen! https://t.co/XSKJOikwGm
— FashionRevolutionNLD (@Fash_RevNld) November 12, 2017
Geweldig! #zml https://t.co/2mIHWqWwYE
— Anita Lussenburg (@AnitaLussenburg) November 12, 2017
Lubach heeft gelijk. Als kledingmerken zoals @GStarRAW @Primark en @deBijenkorf écht, écht, écht willen is er geen kinderarbeid in hun productieketen! #zml
— Wido (@widodh) November 12, 2017
Lees ook: Hoera: Spice Girls weer bij elkaar