Hoe herken je een miskraam?

Zwanger door Redactie Ze.nl

Het is een nachtmerrie voor iedere vrouw die zwanger probeert te worden: een miskraam krijgen. Je bent intens gelukkig na je zwangerschapstest: over negen maanden verwacht je een baby, en dan ineens gaat het mis. Dat kan psychisch heel zwaar zijn om te verteren. Een miskraam is niet altijd hetzelfde, en de ene keer is het duidelijker dan de andere keer. Hoe kun je een miskraam herkennen?

Hoe kun je een miskraam herkennen?

Vaker dan gedacht

Een miskraam komt vaker voor dan vaak wordt gedacht. Bij maar liefst 1 op de 10 zwangere vrouwen eindigt de zwangerschap vroegtijdig in een miskraam. Sommige miskramen worden namelijk niet eens opgemerkt: die eindigen nog voordat de vrouw überhaupt wist dat ze in verwachting was. 

Symptomen van een miskraam

Wanneer je bloed verliest of menstruatiepijn voelt, kan het zijn dat je een miskraam hebt gehad. Is dit het geval, dan kun je het beste contact opnemen met je verloskundige om te zien of je daadwerkelijk een miskraam hebt gehad. Dit hoeft trouwens lang niet altijd zo te zijn, want bloedverlies kan ook optreden als er bijvoorbeeld een bloedvaatje is gesprongen of bij een afwijking aan de baarmoedermond. 

Als je zwanger bent, maakt je lichaam de zwangerschapshormoon hCG aan. Dit hormoon zorgt voor de welbekende (en vervelende) misselijkheid, vaak plassen, gevoelige borsten en vermoeidheid. Wanneer je niet meer zwanger bent, zullen deze verschijnselen ook afnemen. Maar let op: want de afname van deze verschijnselen hoeft nog niets te betekenen. Na de eerste drie maanden neemt dit namelijk sowieso af, ook als je geen miskraam hebt gehad.

Curettage 

Heb je inderdaad bloed verloren en het blijkt een miskraam te zijn, dan is de vrucht niet meer levensvatbaar. De daaropvolgende dagen zul je dan nog meer bloed verliezen. Daarbij kun je ook buik- en/of rugpijn ervaren in combinatie met menstruatiepijn. In deze dagen moet het vruchtje vanzelf loskomen. Gebeurt dit niet, dan zul je naar de verloskundige moeten voor curettage. Bij deze ingreep wordt de baarmoeder via de vagina en de baarmoedermond met een dun slangetje leeggezogen of met een ‘curette’, een soort lepel, schoongemaakt. Als alle weefselresten zijn verwijderd, houdt de bloeding binnen enkele dagen vanzelf op. Tijdens zo’n ingreep, die ongeveer 5 à 10 minuten duurt, word je plaatselijk verdoofd: je merkt er dus niets van. 

Verwerken

Heb je inderdaad een miskraam gehad? Neem dan goed de tijd voor jezelf om dit te verwerken en zoek steun bij je directe omgeving. Let wel: niet iedereen in je omgeving zal je pijn begrijpen en soms zul je zelfs de verkeerde ‘goedbedoelde’ raad en adviezen krijgen, die pijn kunnen doen. Leg dit direct naast je neer en zoek uit met wie je er het beste over kunt praten. Uit je gevoelens en praat over je verdriet, gun jezelf de tijd of afscheid te nemen van je zwangerschap en het kindje en verwen jezelf. Maar het allerbelangrijkste: doe waar jij je prettig bij voelt. 

Lees ook: Dit moet je niet zeggen tegen iemand die een miskraam heeft gehad