Blog Lisette: 9 eerste impressies van Bali en waarom je hier wilt blijven

Reizen door healthylivingbylisette

Wat Bali zo bijzonder maakt is het mooie landschap, de vriendelijke mensen, de chaos van het verkeer en de rust tegelijk, het heerlijke eten en de diversiteit aan activiteiten die je kunt doen: van uitgaan tot surfen en yoga. Dit zijn de negen eerste impressies die je van Bali krijgt als je hier aankomt en waarom je wilt blijven of terugkomen.

1. De geur van de wierook en de offers

Bij aankomst op Denpasar Airport ruik je de zoetige geur van de wierook al. Wierook heeft een ontspannen werking op lichaam en geest, het zuivert de omgeving en bevorderd de positieve energie in de omgeving. Daarom worden de wierookstokjes toegevoegd aan de offers die dagelijks worden gelegd om de Goden te eren. De offers op Bali zijn kleine mandjes gemaakt van bananenbladeren gevuld met o.a. bloemen, koekjes, rijst, banaantjes, sigaretten, een glaasje water en een stokje wierook.

De offers worden overal neergelegd: bij de deuringang, langs de weg, op de stoep, in de auto, op het strand, in en naast de tempels. Ik zag een stoere getatoeëerde jongen uit een winkel met keiharde rockmuziek lopen met een mandje in zijn hand. Nadat hij het offer op de grond plaatste maakte hij een sierlijk handgebaar en legde hij een bloemetje neer. Daarna liep hij weer stoer de winkel in. Prachtig.

2. De geur van het linnengoed

Het is zo heerlijk als je aankomt in je ho(s)tel, neerploft op je bed en de frisse geur ruikt van de lekkerste wasverzachter ooit. Het klinkt misschien raar, maar linnengoed ruikt nergens zo goed als op Bali. Een vriendin van mij importeert zelfs wasverzachter uit Bali zodat haar lakens in Nederland naar Bali ruiken.

3. De straathonden

Sommige Balinezen houden kippen of koeien, maar zo goed als niemand heeft huisdieren. De honden die je tegenkomt op straat zijn dus vrijwel allemaal zwerfhonden. De straathonden zijn niet agressief: ze zijn eigenlijk vooral op zoek naar eten. Zit je dus net lekker te eten in een Toko, wees dan niet verbaasd als er opeens een hondje naast je zit en naar je bordje lonkt. De meeste toeristen geven ze eten, maar daarom blijven ze natuurlijk terugkomen. Maar zo'n lief koppie kun je toch ook niet negeren?! Ik heb deze puppy wel een stukje Tempeh gevoerd.

4. Dierenleed

Omdat honden en katten dus niet worden opgevangen zijn ze aan hun lot overgelaten. In de crossfit villa waar ik gedurende twee weken verblijf komt elke avond een hondje langs die er zo slecht aan toe is. Waarschijnlijk vecht hij met andere honden, wordt hij op straat mishandeld of zit hij onder de vlooien want zijn oren liggen open en hij krabt aan zijn neus tot bloedens aan toe. Het is triest, want in de villa kunnen we hem geen verzorging bieden of eten geven in de angst dat hij elke dag terug blijft komen, dus we blijven de hond wegsturen.

Daarentegen zijn vorige week vijf kittens geboren langs de weg en de kleintjes komen ons elke ochtend tijdens ons ontbijt kopjes geven. Omdat de kittens nog zo schattig en zo klein zijn geven we ze maar gewoon melk en havermout. Maar op ten duur zullen ze ook hun eigen weg moeten gaan. Mocht je willen bijdragen aan het welzijn van de dieren op Bali, dan kun je je opgeven als vrijwilliger voor enkele lokale stichtingen.

5. Fullmoon ceremonie

Aan de komst van een nieuwe maan wordt een traditionele ceremonie gewijd, maar het is niet de fullmoon party zoals we die kennen in Thailand. Bijna alle winkels en markten zijn deze dag gesloten, Balinese mannen kleden zich netjes in het wit met een tulband om het hoofd en vrouwen gekleed in het geel en wit lopen met grote manden vol met offers op hun hoofd. Er worden deze dag zo veel offers gelegd dat je er bijna over struikelt op straat.

In de avond onder de maneschijn staan er lange rijen mensen voor de tempels en er worden traditionele dansvoorstellingen op straat gegeven. Het is een lokale happening, dus het voelt bijzonder om er deel van uit te maken. Toeristen zijn welkom om toe te schouwen, maar het is verstandig om je respectvol te kleden. Dat betekent: geen blote schouders en knieën.

6. Zonsondergang aan het strand

De zonsondergang heeft iets magisch, maar de zonsondergang aan het strand (waar dan ook) op Bali is een ware magische belevenis. De warme temperatuur, de zachte bries, het zand tussen je voeten, de golvende zee en de regenboogkleuren waarin de lucht zichzelf transformeert zijn prachtig om de dag mee af te sluiten.

7. Lokale toko's

Als je op Bali wilt eten als een local, dan eet je bij de lokale Warungs. Dit zijn kleine toko's langs de weg dat je kunt vergelijken met het uit-de-muur-eten bij de snackbar in Nederland. In principe krijg je een bord met witte of gebakken rijst, en daarnaast kun je kant en klare extra's op je bord laten toevoegen uit de etalage zoals bami, vlees, kip, garnalen, ei, loempia's en groenten. Een vol bord kost je niet meer dan 1 tot 4 euro en het is heerlijk. Je weet dat een Warung kwaliteit levert als je er ook locals ziet eten.

8. Scooters

Het stikt van de scooters op Bali. Een scooter is snel en voordelig en manoeuvreert makkelijk, maar het is niet de veiligste manier van transport. Scooters rijden hard en ietwat roekeloos waardoor er veel ongelukken op de weg ontstaan.

Met dat gegeven zou het je verbazen dat er nog steeds veel scooters op de weg rijden met man, vrouw en kind achterop (meestal zonder kinderzitje en vaak zonder helm). Voordat je als toerist een scooter huurt, zorg dan dat je eerst een paar dagen aan het verkeer went, want in Indonesië rijden ze aan de linkerkant van de weg en ze hebben hier hun eigen verkeersregels. Mocht je liever geen scooter willen huren, dan kun je altijd nog een scootertaxi nemen. Deze taxi brengt je overal waar je wilt zijn voor een zacht prijsje. Ik neem daarom graag een scootertaxi want het is goedkoop en een hele belevenis op zich!

9. Rijstterrassen

Overal waar je komt op Bali bevinden zich rijstvelden. Je hoeft hier dus niet speciaal voor naar Ubud, maar in Ubud liggen de terrassen hoger waar je hikes kunt doen tussen de terrassen door. Het uitzicht verschilt van nat tot droog (mei - september) seizoen. Tijdens het natte seizoen zijn het zompige mintgroene terrassen (echt prachtig!) en in het droogseizoen ziet het er meer uit als een hoogpolig grasveld. Dit was mijn achtertuin in mijn surf lodge in Canggu. Geen verkeerd uitzicht!

Nadat ik mijn baan als reisspecialist opgaf, vertrok ik in april voor 2,5 maand op reis naar Dubai, Zuid-Afrika, Bali en Thailand. Inmiddels zit ik twee weken op Bali en ik vind het zo heerlijk dat ik langer blijf en niet meer naar Thailand ga. Tijdens mijn reis inspireer ik anderen om te sporten op reis en gezond en gebalanceerd te leven. Zo surf ik op reis en doe ik fitness, crossfit en yoga op Bali. Genieten doe ik zeker ook! Ik deel mijn ervaringen op mijn Instagram en mijn blog.

Heb je nog leuke reistips voor Bali, dan hoor ik ze graag!

Liefs,

Healthy Living by Lisette

Lees ook: Blog Lisette: F*ck your fears: Snorkelen met wilde zeehonden in Kaapstad