Verlamde man kan weer lopen door operatie - doorbraak voor de wetenschap
Het is een doorbraak in het herstelproces van verlamde mensen: het transplanteren van cellen zodat ze hun onderlichaam weer kunnen bewegen. Darek Fifyka is de eerste testpersoon waarbij de transplantatie getest is, en met succes. De 40-jarige man kan sinds 2010 nu voor het eerst weer lopen. Darek was van middel tot teen verlamd sinds hij in 2010 was neergestoken. Zo hard als vroeger gaat hij natuurlijk niet, maar wetenschappers zijn heel blij met het nieuws. Darek loopt nu met een looprek, en doet elke dag oefeningen om zijn spieren te versterken. Wanneer de test ook succesvol is bij anderen kunnen de onderzoekers concluderen dat het een echte doorbraak is.
Maar hoe doen ze het dan? De gezonde cellen uit de neusholte die mede verantwoordelijk zijn voor ons reukvermogen worden getransplanteerd naar de ruggenmerg. Het speciale aan deze cellen is dat ze de eigenschap hebben om zich telkens te vernieuwen. De procedure bestond uit twee operaties: een eerste om de cellen uit het lichaam te halen en te laten vermeerderen. Toen er genoeg cellen gekweekt waren (zon 500.000) werden die teruggeplaatst in de ruggenmerg op de plek waar die beschadigd was, waardoor Darek verlamd raakte. Dit werd gedaan met 100 microinjecties. Daarna werden er vier dunne reepjes van zijn zenuwweefsel van de enkel geplaatst aan de linkerkant van de snede.
Zes maanden na de operatie kon hij zijn eerste stapjes zetten, al ging dat moeizaam en kon hij niet volledig op zijn benen staan. Nu, twee jaar later, loopt hij buiten met een looprek en begint hij weer gevoel te krijgen in zijn blaas en in zijn geslachtsdeel. Leidend onderzoeker professor Raisman doet al 40 jaar onderzoek naar het herstel van de ruggenmerg en noemt dit resultaat indrukwekkender dan de mens op de maan.