Brussel in 24 uur

Reizen door Mariëlle

Brussel in 24 uur? Dat kan hoor. Mariëlle deed het ook, in gezelschap van een stel vlotte meiden. Wil je dit ook? Let dan vooral op de locatie van je hotel en zorg dat je goed bent voorbereid. Een goede nachtrust is ook geen overbodig luxe, dus stappen tot diep in de nacht en jezelf onderbrengen in een krakkemikkig hotelletje zit er even niet in. Maar ook als je de lotto (weer) niet hebt gewonnen kun je op een heerlijke locatie in luxe overnachten. Over alles is nagedacht tijdens deze trip.

Brussel is makkelijk te doen met de auto, maar je kunt ook de trein verkiezen boven andere vervoersmiddelen, want dan kun je nog wat uurtjes vooruit slapen en achteraf wat slaap inhalen. Waar je vast aan toe bent, mocht je toch tot diep in de nacht, ergens in een achteraf straatje Belgische biertjes naar binnen gieten, half hangend over de kooi van Jeanneke Pis. Ja, ja, Manneken Pis heeft een vriendinnetje. En dat vriendinnetje móet je zien. Net zoals je Manneken Pis zelf moet bewonderen natuurlijk. Uit verhalen van ervaringsdeskundigen konden we opmaken dat Manneken Pis niet heel indrukwekkend is, maar voor ons viel het mee. Dat had een reden hoor. Er liep namelijk een slimme bedelaar rond met een Manneken Pis op een stokje, dat vanuit de verte net de echte leek. En die nepperd was zeker wel tien centimeter kleiner dan de echte versie. Dus toen was het echte plassende ventje ineens (een soort van) indrukwekkend.

Jeanneke Pis staat ongeveer tien minuutjes lopen (als je in één keer goed loopt) bij Manneken Pis vandaan. Als er om Manneken Pis geen hele groep toeristen zou staan zou je er al aan voorbij lopen, maar bij Jeanneke Pis is dit nog een tikkie erger. Geen zorgen: ook zij werft een zwerm toeristen die aangeven dat je goed gelopen bent. Alleen zie je die pas als je het meiske al bijna hebt bereikt. En daarvoor moet je eerste heel veel stinkende steegjes doorlopen. Hoe harder het stinkt, hoe dichter je in de buurt bent. En toch is het een aanrader.

Als je bij de gehurkte, plassende Jeanneke Pis bent beland wil je er ook zo snel mogelijk weer weg (wedden?) en dan heb je nou niet meteen honger. Struin daarom eerst over de leuke marktjes die je in Brussel zeker wel kunt vinden. De Marollen is de bekendste, maar je hebt ook heel veel kleine marktjes door de stad heen. De markten zijn van alle markten thuis. Markten die etenswaar verkopen hebben vaak ook gezorgd voor gelegenheid om je vangst meteen op te peuzelen. En dit zorgt voor mooie plaatjes en gezellige taferelen.


Aan één van deze marktjes zit viswinkel Noordzee. Bij Noordzee kun je de aller lekkerste garnalenkroketten eten. Alsof er een engeltje (of Manneken?) over je tong pist. Natuurlijk hebben ze hier meer dan garnalenkroketten, veel meer. Maar als je in Brussel bent, móet je deze Belgische lekkernij proberen en dan bij voorkeur bij Noordzee. Om je een beetje een indruk te geven hoe belangrijk de garnalenkroketten zijn voor de Belgen: zo trots als wij zijn op onze kroketten, zo trots zijn zij op hun garnalenkroketten. Bij de viswinkel kun je niet naar binnen. Buiten, aan de winkel vast en op het plein er tegenover, hebben ze genoeg sta-tafels neergezet, zodat je nooit te lang hoeft te wachten op een plekje. Daar sta je tussen ongeveer de hele Brusselse bevolking, want rond lunchtijd weten ze de viswinkel allemaal te vinden.


Iets voorbij Noordzee zit een tentje dat ook zeker de moeite waard is als je honger nog niet is gestild, of om 's avonds een hapje te eten. Vlaamse friet en Belgische stoofpotjes zul je er niet vinden, maar je kunt er wel een heerlijke gezonde hap aan je vork prikken. Delicatesse heet het. Daar hebben ze de meest verse vitamientjes in de vorm van salades en soepjes.


Natuurlijk mag de Grote Markt - oftewel: Grand Place, want Brussel is natuurlijk Franstalig - niet aan je Brusselse city trip ontbreken. Bij de Grote Markt vang je heel veel vliegen in één klap, want niet alleen het geheel is mooi, aan mooie gebouwen ontbreekt het er ook niet. Zo zitten er op de Grote Markt het stadhuis, het gildehuizen, het broodhuis dat begon als een plek waar bakkers hun brood verkochten (in 1405) en nu het museum van de stad huisvest, en is er vooral heel veel goud te zien. De markt ziet eruit zoals ze in tekenfilmpjes geschetst worden. Het is niet voor niks dat velen spreken over de mooiste markt van Europa.


Voor onze nachtrust kozen we Motel One, omdat dit hotel midden in Brussel ligt. En als we midden zeggen, bedoelen we ook midden, want letterlijk alle bezienswaardigheden die de moeite waard zijn liggen in een kringetje om Motel One heen. Daarbij hebben we gelet op de prijs en kwaliteit (vrouwen houden nu eenmaal van luxe). Een designkamers (en alle kamers zijn designkamers!) in Motel One kost maar tussen de €59,- en €79,- kost. Geen prijzen om wakker van te liggen.