Wat je allemaal met botox en fillers kun doen

Gezicht door Mariëlle

Botox (wat eigenlijk een merknaam is) is helemaal niet zo eng als veel mensen denken. En fillers ook niet. Voor het Patty Brard-syndroom hoeven we niet meer bang te zijn, zo lang we ons maar laten behandelen met ons volle verstand. Niet dat Patty Brard dat niet heeft gedaan, maar dat waren simpelweg andere tijden.

Tegenwoordig is alles tijdelijk. Fillers en botox doen ongeveer een jaar hun werk en dan kun je weer een nieuwe behandeling ondergaan. Het is niet zo dat de rimpels erger worden nadat de botox of fillers zijn uitgewerkt, want je hebt de spieren die de rimpels veroorzaken een jaar niet kunnen gebruiken, waardoor botox ook nog eens preventief werkt. Vroeger werden er wel aan permanente behandelingen gedaan. Maar dat kon vreemde klontvorming en rare Janice Dickinson duckfaces veroorzaken. Gelukkig kunnen we dat doorschuiven naar het verleden.

Vaak worden botox en fillers met elkaar verward. Simpel gezegd ontspant botox de spieren in het gezicht en zorgt het ervoor dat de spieren bepaalde dingen niet meer kunnen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geen spanning meer veroorzaken waardoor een rimpel wordt veroorzaakt. Fillers vullen delen in de huid op, zodat die niet ingedeukt, uitgezakt en gerimpeld wordt, maar juist weer glad wordt getrokken door de opvulling. Maar er is meer dan rimpelvorming tegengaan. Je kunt zelfs hele gezichtsuitdrukking veranderen met botox. Zo kun je met botox bijvoorbeeld de tandvleeslach, oftewel: de Yolanthe lach, veranderen in een meer doorsnee lach.

Voor de mensen die niet weten wat een tandvleeslach is: dat is een lach waarbij de bovenlip zo ver opkrult dat het tandvlees te zien is. Net zoals bij Yolanthe wanneer ze lacht. Wanneer de spiertjes in de hoek van je neusvleugel worden ontspannen door botox, kun je je bovenlip niet zover optrekken dat het tandvlees zichtbaar is, waardoor het probleem "tandvleeslach" is verholpen. Je kunt dan trouwens nog wel lachen.

Je hebt ook mensen die de tik hebben om hun mondhoeken steeds naar beneden te trekken, zoals te zien is bij Bep Brul in de bovenstaande afbeelding. Door bepaalde spieren rondom je mond met botox te ontspannen kun je deze trek uitschakelen, omdat je de spieren niet meer kúnt aanspannen, en je ze daardoor niet meer naar beneden kúnt trekken.

Als je de vorm van je gezicht niet mooi vindt hoef je ook niet altijd onder het mes. Soms is een prikje met een spuit al genoeg om de contouren van je gezicht aan te passen. Zoals bijvoorbeeld een knikje in je neus. De één vindt het mooi, de ander is er minder tevreden mee. Door het knikje op te vullen met een filler wordt de neus weer recht. Dit kun je zien in de bovenstaande foto.

Dit werd Vrouwen.nl's Afsana en Mariëlle uitgelegd tijdens hun bezoek bij Velthuis Kliniek. En eerlijk: zij hadden geen idee dat dit allemaal kon met botox. Op de vraag of ze ook een spuitje wilden gaven ze toch maar "nee" als antwoord. Zij gingen veilig voor een peeling waarna ze een huidje kregen dat zo zacht en glad was als die van een pasgeboren baby. En stiekem, heel stiekem, diep in haar hart, heeft Mariëlle best wel een klein beetje heel erg veel spijt dat ze haar fronsrimpel(s) - die je krijgt als je iets met computers en internet doet - niet heeft laten wegspuiten. Want ze zei dat ze dat later graag wilde, niet beseffende dat later ongeveer euh... nu is. Wat gaat de tijd toch snel.

En ja, natuurlijk kost het allemaal geld. Belachelijk veel geld volgens velen. Maar bedenk je wel dat het om je gezicht gaat. Dit is het eerste wat mensen van je zien. Het is je visitekaartje. Het maakt je tot wie je bent. Als het eenmaal verkeerd gaat kun je het niet meer terugdraaien. Kies daarom heel bewust voor een kliniek die jij het toevertrouwt dat ze je mooier maken. Bij de Velthuis Kliniek doen ze niks wat geen wetenschappelijk bewezen verbetering heeft opgeleverd. En ze handelen alleen als ze er zelf achter staan. En waar het prijsverschil tussen verschillende klinieken dan vandaan komt? De ervaring van de cosmetisch arts, de veiligheid (het keurmerk), nazorg en de gebruikte producten zijn van invloed op de prijs. Merken die goed staan aangeschreven hebben veel onderzoek moeten doen, en wetenschappelijke onderzoeken kosten ook veel geld. Dat is de grootste invloed op de productprijs.

Een belangrijke les die geleerd werd: zodra een kliniek gaat stunten met kortingen en aanbiedingen kun je er eigenlijk al vanuit gaan dat de kliniek geen keurmerk heeft, want binnen de gemeenschappen van keurmerken zijn euroknallers echt not done. Als je wel naar een dergelijke kliniek gaat, kan het behoorlijk verkeerd gaan.

Is er iets wat jij aan je uiterlijk zou willen veranderen? En zou je dit doen?


Beeld: bron, Bron