Waarom je nooit meer zomaar in een zwembad wil stappen
Zwemmen in een zwembad is zo normaal als het strikken van je veters en - mits je kunt zwemmen - absoluut niet iets om je druk over te maken. Toch? Wrong! Wetenschappelijk journalist Erin Brodwin ploos er een aantal onderzoeken op na en brengt ons de onthutsende feiten.
Wat je niet wist over het zwembad...
- Een zwembad bestaat uit water en stoffen als chloor (schoonmaakchemicaliën), maar bevat daarnaast vooral bacteriën die mensen meedragen op hun lichaam, evenals zweet, body lotion en andere huid- en haarverzorgende producten. Oh, en menselijke urine en menselijke poep.
- Bacteriën zwemmen niet in het zwembadwater, zoals veel mensen denken, maar komen in het water door de menselijke lichamen die ín dat zwembad liggen.
- De chemicaliën in zwembadwater doden de meeste bacteriën direct, maar sommige bacteriën blijven dagen in leven. Overigens ruik je de schoonmaakchemicaliën in principe niet; pas als ze de rotzooi in het zwembad (zweet, body lotion, bacteriën) gaan afbreken ruik je ze. Een zwembad dat sterk naar chloor ruikt is dus niet per definitie schoon. Sterker nog, dat betekent dat er veel rotzooi is opgeruimd door de schoonmaakchemicaliën; het was dus vies.
- Een gemiddeld persoon zweet tijdens het zwemmen een hoeveelheid zweet uit waarmee je twee frisdrankblikjes kunt vullen. Ja, ook jij. Je merkt het alleen niet. Oh, en 70% van de mensen plast ook in het zwembadwater, ook al zeggen ze van niet.
- Van de bacteriën in zwembadwater kun je wel degelijk ziek worden, vooral als je het water doorslikt. Van diarree tot ontstoken oren en ogen; it aint pretty. In de VS worden elk jaar 10.000 mensen ziek van zwembadwater.
- Er is een hele simpele methode om te voorkomen dat mensen ziek worden van zwembadwater: douchen voor je het zwembad ingaat. Dat verwijdert de meeste bacteriën, ontlastingsresten en verzorgingsproducten. Alleen doet driekwart van de zwemmers het niet.
Wat leren we hier dus van? Douchen voor je het zwembad induikt!