Vijf irritante kettingbrieven
Kettingbrieven gaan al jaren rond. Steeds als de ene kettingbrief uitgestorven lijkt te zijn komt er wel weer een nieuwe opduiken uit het niets. Sommige kettingbrieven zijn gewoon irritant maar relatief onschuldig. Maar kettingbrieven kunnen ook gevaarlijk zijn en mensen oplichten. Bekijk hier de vijf vervelendste soorten kettingbrieven - die stiekem ook heerlijk herkenbaar zijn.
Aan welke variant heb jij wel eens mee gedaan?
De ansichtkaart
De onschuldigste kettingbrief is de ansichtkaartkettingbrief. Deze brief werd verstuurd samen met een lijst met namen. Naar alle namen op de lijst stuurde je dan een ansichtkaart inclusief de lijst met namen, en je schreef je eigen naam erbij op die lijst. Het idee hiervan was dat je uiteindelijk een enorme stapel ansichtkaarten binnen zou krijgen van allemaal onbekende mensen. Kreeg je hier daadwerkelijk honderden kaartjes voor terug? Natuurlijk niet.
Herman de vriendschapscake
Je geeft elkaar een prutje van gist en dan wordt er verwacht dat je die laat groeien. Wanneer Herman een paar dagen gegroeid is, moet je er een vriendschapscake van bakken. Doe je dit niet, dan ben je dus een slechte vriend. Ook is het de bedoeling dat je een deel van het gistprutje weer door geeft aan vier van je vrienden, zodat zij ook zon verplichte 'vriendencake' moeten maken.
De Facebook kettingbrief
Prik jezelf drie keer in je oogbal, maak een handstand en roep drie keer de naam van je dode huisdier. Ga dan achter de computer zitten en typ de naam van je crush. Terwijl je op enter drukt moet je je ogen dicht houden en met je tong het puntje van je neus likken. Als je dit allemaal doet zal je over een week de liefde van je leven ontmoeten. Als je dit niet doet gaat iedereen dood. Irritant? JA!
De Whatsapp kettingbrief
Hoe vaak hebben we wel niet die gekopieerde berichtjes voorbij zien komen die je vragen om hetzelfde bericht weer terug te sturen en vooral door te kopiëren naar vrienden? De ene keer was het dreigement dat Whatsapp opeens 100 euro per maand zou gaan vragen voor een abonnement als je het niet deed, een andere keer stond het aantal hartjes dat je terug zou krijgen gelijk aan je sociale status in het leven.
De mail kettingbrief
Kettingbrieven via de mail kunnen een hele nare afloop hebben. Zo kennen we kettingbrieven waarin geld gevraagd word voor de operatie van een gehandicapt kind of dier. Ook worden dit soort mails vaak ingezet om mensen op te lichten: Je blijkt opeens een rijke neef te hebben (die ook nog eens prins is) in Nigeria! Of je even je bankgegevens kan geven, zodat je neef je miljoenen kan toesturen.