Fotografie tutorial: Druppels

Wonen door Vrouwen redactie

Vaak lijken macro foto’s heel ingewikkeld, maar dat valt in werkelijkheid reuze mee! Met deze fotografie tutorial laat Evelien van Fotografille.nl zien hoe je in drie stappen een foto maakt van een waterdruppel op een bloemblaadje.

Stap 1: Voorbereiding

Wat heb je nodig voor deze shoot? Niet veel! Ik heb niets hoeven te kopen om deze tutorial te maken behalve de bloem. Dus kijk goed om je heen, dan kun je waarschijnlijk wel vinden wat je nodig hebt om deze tutorial toe te passen. Ik gebruikte:

- Bloem met redelijk stevige blaadjes waar een druppel op kan blijven liggen

- Pipet om de druppel te maken

- Vaasje om de bloem rechtop te laten staan

- Magazines of folders

- Statief (optioneel)

- Macrolens (optioneel)

Stap 2: Aan de slag

De beste locatie om foto’s te maken is dicht bij een raam, tenzij je studiolampen tot je beschikking hebt. Dan maakt het niet uit. Maar die heb ik niet, dus grote ramen zijn mijn beste vrienden als ik licht nodig heb! Zet een tafel, krukje of stoel bij het raam en plaats daar je vaas met je bloem op. Je kunt als achtergrond een stuk inpakpapier of een groot vel karton gebruik zoals ik heb gedaan.

Zet je camera op statief en kijk hoe je de foto wil maken. Bepaal je compositie eerst, dan weet je precies waar je de waterdruppel neer moet leggen. Probeer verschillende dingen uit en zorg ervoor dat je scherp kunt stellen van zo dichtbij. Als je geen macrolens hebt kan het namelijk zijn dat je wat verderaf moet staan om de foto te maken. De afstand die je hebt waarbij je scherp kunt stellen is bij iedere lens namelijk anders.

Ben je klaar? Pak dan je pipet en vul hem met water. Nu is het een kwestie van heel voorzichtig te werk gaan en nergens tegenaan stoten! Plaats de druppel water op de plek die je vooraf bepaald hebt. Nu kun je foto’s maken! De instellingen die ik gebruikte om de foto’s te maken zijn als volgt:

- ISO 320 (het was vrij donker, stom Nederlands weer…)

- Diafragma f2.8

- Sluitertijd rond de 1/50e seconde

Omdat ik zilverfolie als achtergrond had die wit werd op de foto heb ik iets gepakt dat dichtbij lag om te gebruiken: magazines! Ik pakte de Allerhande en het JUMBO magazine om als achtergrond te gebruiken. Met een grote diafragmaopening wordt de achtergrond toch onscherp en is alleen de kleur zichtbaar.

Stap 3: Nabewerking
Als je genoeg foto’s hebt gemaakt is het tijd om ze op je computer te zetten. Selecteer de foto’s die je het beste vindt en bewerk ze als je wil. Mijn foto’s kwamen best grauw uit de camera, dus ze konden wel wat kleur en contrast gebruiken. In Photoshop speelde ik wat met ‘curven’ en ‘kleurbalans’ om de foto’s echt te laten spreken. Heb je geen Photoshop? Geen probleem, er zijn genoeg online websites (Pixlr Editor) of gratis beeldbewerkingprogramma’s (GIMP) waar je ongeveer hetzelfde mee kunt doen.

Origineel beeld rechtstreeks uit de camera

Variant op de foto

Variant op de foto

Zie je, zo moeilijk is het helemaal niet. Dus pak je camera en ga aan de slag! Wil je meer tips, inspiratie of kennis over fotografie? Neem dan een kijkje op Fotografille.nl!