5 Feiten over Nelson Mandela die je nog niet wist

Lifestyle door Vrouwen redactie

Nelson Mandela, Nobelprijswinnaar voor de vrede, voormalig president van Zuid-Afrika en icoon op het gebied van de anti-apartheid beweging, is gisteren overleden op 95-jarige leeftijd. Hoewel zijn dood niet geheel onverwacht komt na een ziektebed, reageert de wereld geschokt op het verlies van de held. Laten we hopen dat zijn daden tegen de apartheid (dat tot 1990 in werking was!) nooit vergeten worden. Hoewel alle media vol staan over Nelson Mandela zijn er genoeg interessante feitjes die de ‘serieuze’ pers links laten liggen. Daarom vind je bij ons 5 feiten over Nelson Mandela die je misschien nog niet wist.

1. Zijn ouders hebben hem nooit Nelson genoemd. Toen hij geboren werd kreeg hij de naam Rolihlahla Dalibhunga Mandela, wat ze op zijn basisschool veranderden in Nelson omdat dat een meer ‘christelijke’ naam was.

2. Hij kon zich bijzonder goed vermommen. Gedurende de periode voorafgaand aan zijn gevangenschap werd hij door de overheid en politie gezien als opstandeling tegen het regime van de Apartheid. Hij probeerde uit hun handen te blijven door zich onder meer te vermommen als chauffeur, zo schrijft hij in zijn biografie.

3. Hij was niet echt een goede student, zegt hij zelf. In zijn jeugd begon hij aan een studie aan University College of Fort Hare, maar daar werd hij weggestuurd omdat hij meedeed aan protesten tegen de overheid. Hij begon later aan een andere universiteit aan een studie rechten, maar maakte dat niet af. Pas toen hij in de gevangenis zat rondde hij die studie rechten af. Overigens had hij aan het einde van zijn leven meer dan 50 eervolle graden gekregen, van diverse universiteiten.

4. Zijn principes waren belangrijker voor hem dan zijn vrijheid. Hij spendeerde 27 jaar in de gevangenis, waarvan het grootste deel op Robbeneiland in Zuid-Afrika. In 1990 kwam hij vrij - het einde van de Apartheid.

5. Tijdens zijn gevangenschap kreeg hij drie keer een aanbod voor vervroegde vrijlating, maar er stonden altijd voorwaarden tegenover waar Mandela niet mee akkoord ging.



Bron, bron