Uitgebreide blog: sociale media
Soms is het tijd voor verdieping, ook op internet. Daarom introduceren we de uitgebreide blog op Vrouwen.nl, waarin een van de redactieleden of een van de lezers de ruimte krijgt om (anoniem) uit te weiden over een onderwerp dat haar na aan het hart ligt, of dat de moeite waard is om eens te overdenken. Wil je een blog aanleveren? Stuur de tekst dan in een mail naar info@vrouwen.nl. Het eerste onderwerp: sociale media.
Laatst gezien: vandaag om 19:49. 'Hij heeft het gewoon gelezen en reageert niet!'. Deze regel ontvangen mijn vriendinnen regelmatig van mij. De tijd dat we iemand smsten en ons afvroegen of diegene het wel gelezen had, is toch écht voorbij. Tegenwoordig heeft namelijk iedereen wel WhatsApp. Met deze app voor op je smartphone kun je berichten sturen en precies zien of het verstuurd is, of het is ontvangen en wanneer je contactpersonen voor het laatst online zijn geweest. Super handig dus! Maar soms ook heel zenuwslopend en opjagend. Want naast dat jij onzeker wordt over het feit dat jouw date niet terug appt terwijl hij wél online is geweest, voelen wij ons genoodzaakt een vriendin terug te appen wanneer je haar berichtje leest net op het moment dat zij ook online is. Pressure!
Zelfs op het gebied van de liefde spelen sociale media al een rol. Wist je namelijk dat 1 op de 8 koppels die vorig jaar in de VS trouwden elkaar hebben ontmoet via sociale media?! Misschien is in Nederland dat getal binnenkort ook wel zo hoog. Of nou ja misschien komen we er in de buurt. Er is namelijk een nieuwe razendpopulaire vleeskeurings-app op de markt, genaamd Tinder! Ook ik - die datingsites stom vind en mijn toekomstige vriend in de supermarkt op de groenteafdeling wil ontmoeten - heb mezelf eraan gewaagd. Nadat ik een profiel had aangemaakt met mijn aller-leukste fotos en het balkje over mij had ingevuld - waar staat: Ik wil best liegen over hoe we elkaar ontmoet hebben- ben ik aan het Tinderen geslagen. En ik moet zeggen, ook dít is stiekem best verslavend!
Eerder noemde ik Whatsapp al, maar nog een stapje erger dan dat is de Facebookchat, want naast het bekeken om 20.00 zie je ook nog de locatiebepaling verstuurd vanuit Arnhem, Gelderland, waarbij je dus precies kunt zien waar je contactpersoon zich bevind. Maar Facebook is natuurlijk veel meer dan een chatprogramma. Op deze sociale netwerk kun je informatie en interesses delen, en die van anderen bekijken. Als je vriendinnen naar een feestje geweest zijn kun je de volgende dag de kiekjes bekijken in hun fotoalbum. Best leuk en verslavend. Maar naast die onschuldige party pics van goede vrienden informeert en confronteert Facebook je ook met dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt weten. Het is wetenschappelijk bewezen dat je door Facebook vele male langer liefdesverdriet hebt doordat je kunt zien wat je ex allemaal voor leuke dingen aan het doen is. Sommige mensen komen daardoor zelfs nooit over hun liefdesverdriet heen. Best logisch eigenlijk, want geef nou toe, iedereen maakt zich soms schuldig aan cyberstalken. En als je je wel weet te beheersen door niet op de Facebook van je ex te kijken, komen de fotos met zijn nieuwe vriendin alsnog in je nieuwsfeed voorbij. En ja, er is inderdaad een ontvriend-knop, maar zo'n rationele beslissing nemen is nog best moeilijk als je nieuwsgierigheid je parten speelt.
Toch kunnen we tegenwoordig ook niet meer zonder de sociale media en applicaties. 91 procent van ons mobiele internetgebruik besteden we aan activiteiten op sociale media. Sta er maar eens bij stil hoe vaak je even Facebook, Twitter en Instagram checkt. En zo raar is dit helemaal niet, want men leeft steeds meer via de social media. Waar eerst uitnodigingen voor een feestje via een kaartje werd gedaan, krijg je nu een uitnodiging via Facebook. En waar je vroeger de telefoonboom had, hebben we nu de groepswhatsapp en de Facebookgroepen.
De sociale media groeit steeds verder en verder, wie weet waar we over tien jaar wel niet zijn! Ik ben in ieder geval erg benieuwd.