Fotografie tutorial: double exposure
Op de fotografieblog Fotografille.nl deelt Evelien haar kennis over fotografie en beeldbewerking. Vanaf nu schrijft ze iedere maand een artikel voor Vrouwen.nl met makkelijke tips en uitleg waar je zelf mee aan de slag kunt. Deze maand gaat het over double exposure foto's. Een échte double exposure foto behoor je in camera te maken, maar met de meeste (digitale) camera's is dit niet meer mogelijk. Gelukkig zijn er genoeg beeldbewerkingprogramma's waarmee je een soortgelijk effect kunt nabootsen. Evelien van Fotografille.nl laat je in deze tutorial stap voor stap zien hoe je een double exposure foto makkelijk kunt maken. Succes!
Inspiratie & voorbereiding
De foto die ik heb gemaakt is geïnspireerd op een foto van Julia Dávila-Lampe. De statische pose van de zijkant met daardoorheen een landschap vind ik erg goed passen. Door een hoge staart in je haar te maken en niet te wijde kleding aan te trekken krijg je een duidelijk silhouet, dat je nodig hebt voor de foto.
Voor een double exposure foto heb je, zoals de naam al zegt, twee foto's nodig. Eentje van je onderwerp (in dit geval een persoon) en eentje van het landschap dat je uiteindelijk in het onderwerp terug gaat zien. Het klinkt lastig, maar het valt reuze mee! Je hoeft natuurlijk niet perse een nieuw landschap te fotograferen. Zoek in je archief naar een geschikte (vakantie)foto.
Stap 1: Silhouet van een persoon maken
Een silhouet maken hoeft niet moeilijk te zijn. Je moet alleen zorgen dat je een foto tegen een felle lichtbron in maakt. Het makkelijkste is dus om een zonnige dag te zoeken. Mijn foto is gewoon gemaakt voor een raam op het zuiden. De zon schijnt fel waardoor je automatisch een silhouet krijgt bij het maken van je foto. De achtergrond van je foto is niet van belang, als je portret maar duidelijk los is van de achtergrond.
Op mijn foto hieronder zie je duidelijk dat ik los kom van de achtergrond. De zon zorgt ervoor dat er een soort wit lijntje om mij heen komt waardoor het makkelijk is om de achtergrond in stap 2 te verwijderen.
Stap 2: Achtergrond verwijderen
De achtergrond kun je digitaal makkelijk weghalen. Met de Pen-tool in Photoshop knip je jezelf als het ware uit de achtergrond. Omdat je al een duidelijk silhouet hebt op de foto is het niet moeilijk om de lijnen te volgen. Vind je de pen te lastig? Met een gewone brush kun je ook alles wit maken dat je niet nodig hebt.
Vervolgens maak je nog meer een silhouet van jezelf door met een curvenlaag de zwarte en witte delen in de foto extra aan te zetten. Zie mijn histogram met de curven die ik heb gebruikt.
Stap 3: De landschapsfoto
Heb je een foto gevonden die je wilt gebruiken om het model mee te vullen? Mooi! Open deze foto in je beeldbewerkingprogramma en kopieer hem. Plak de foto vervolgens als nieuwe laag in je document met het portret. Zorg dat deze laag boven je portret staat in het lagenpalet, je ziet je portret nu dus niet meer omdat je landschap het hele beeld opvult.
Daarna zet je de laag van het landschap op bleken. Je ziet dat de foto alleen nog maar zichtbaar is in het silhouet. Overal waar het wit is verdwijnt hij gewoon.
Dupliceer je foto-laag en zet deze boven de laag die je net op bleken hebt gezet. De nieuwe laag zet je op vermenigvuldigen met een dekking van 30%. Nu loopt de foto ook door in de achtergrond.
Stap 4: Verschillende landschappen
Ieder landschap pakt heel anders uit, probeer dus verschillende fotos om te zien welke het beste past en het mooiste effect geeft. Van zonsondergangen tot het uitzicht vanaf de Eiffeltoren, kies dat wat het beste bij je past!
Meer leren over fotografie en beeldbewerking? Op Fotografille.nl vind je dagelijks tips, inspiratie, tutorials en meer. Er loopt momenteel zelfs een fotowedstrijd waar je aan mee kunt doen om mooie prijzen te winnen!