Emina was slachtoffer van huiselijk geweld
Huiselijk geweld komt vaker voor dan je denkt: meer dan 45% van de bevolking is ooit in zijn of haar leven slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Da's meer dan je dacht, of niet? Het is een van de meest voorkomende vormen van geweld in Nederland. Geweld in huiselijke kring is veel meer dan slaan en schelden. Vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik van je partner of kind, financiële uitbuiting en stalken zijn óók vormen van geweld. Voor veel mensen is het een taboe om over dit onderwerp te praten. Emina is zo iemand. Ze werd tijdens haar huwelijk jarenlang mishandeld door haar partner, zowel lichamelijk als geestelijk. Ze durfde nooit hulp te zoeken of aangifte te doen bij de politie, omdat ze bang was voor de consequenties. Emina (midden dertig, twee kinderen) deelt haar verhaal.
Emina: Ik dacht dat mijn man me misschien nog ergere dingen ging aandoen als ik hulp zou zoeken. Ze kwam in een vicieuze cirkel terecht, waarbij haar partner herhaaldelijk aangaf dat er verbetering zou komen. Het spijt me, dit was echt de laatste keer, werd haar beloofd. Op een gegeven moment geloofde ze zelf niet meer dat het ooit beter zou worden. Dit was de eerste stap op de goede weg: met hulp van familie en vrienden durfde ze uiteindelijk de stap te zetten om te scheiden van haar man.
Maar hiermee waren haar problemen niet volledig opgelost, noch de (psychische) schade die haar ex had aangericht. Nog steeds durfde ze geen hulp te zoeken bij het verwerken van haar mishandeling. Totdat ze met een kennis over haar problemen praatte. Op advies van deze kennis heeft ze uiteindelijk hulp gezocht bij Steunpunt Huiselijk Geweld Amsterdam. Daar werd goed geluisterd naar haar problemen en werd ze doorverwezen naar de Blijf Groep Amsterdam.
De hulpverleners hebben Emina geholpen om weer zelfvertrouwen te krijgen en zich goed te voelen. Inmiddels voelt ze zich sterker dan ooit, volgt ze een opleiding en voelt ze zich eindelijk weer veilig. Emina: Achteraf denk ik: Had ik maar eerder hulp gezocht. Haar advies aan anderen is dan ook: blijf niet hangen in de situatie en zoek hulp. Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf. Wees er snel bij, want dan kan het misschien nog goed komen.
De moraal van dit verhaal?
Praat erover als je geweld in huiselijke kring ervaart of vermoedt - en zoek hulp. Schaam je niet langer als het jou overkomt, maar kom in actie. Meer informatie en een plek waar je vragen kunt stellen vind je op het forum van Steunpunten Huiselijk Geweld. Ook kun je (anoniem) bellen met Steunpunt Huiselijk Geweld op 0900 - 126 26 26 (5cent/min) - dit nummer verschijnt niet op je telefoonrekening.
Want huiselijk geweld stopt nooit vanzelf. Nooit.